ANALYSER

Tre råd til ny Microsoft-topp

Analytiker peker på vanskelige områder for programvaregiganten.

Satya Nadella ledet inntil i går Microsofts nettsky-virksomhet. Nå tar han over ledelsen i hele selskapet.
Satya Nadella ledet inntil i går Microsofts nettsky-virksomhet. Nå tar han over ledelsen i hele selskapet.
5. feb. 2014 - 08:15

Tirsdag sprakk nyheten om at Satya Nadella overtar etter Steve Ballmer som ny toppsjef i verdens største programvareselskap. Nadella overtar et selskap som går svært godt økonomisk, men som mange opplever som en gigant på defensiven.

Nadella kommer fra jobben som leder for Microsofts nettskysatsing. Det antas at han er mer opptatt av bedriftsteknologi og nye forretningsmodeller for programvare enn av mobiltelefoner og nettbrett. Men med seg som viktig støttespiller vil han få Bill Gates, som trer ned fra vervet som styreleder for å jobbe tett den nye toppsjefen tre dager i uken.

Digi.no spurte vår «husanalytiker» og spaltist, britiske Cyrus Mewawalla i CM Research, om han hadde tre råd til den nye toppsjefen. Han kommer med følgende tre punkter som Nadella må jobbe med:

Sett en klar strategi: Microsoft har vært en etterfølger, ikke leder, i store deler av det siste tiåret. Årsaken er at de har forsøkt å være representert i alle markedene. Største deler av overskuddet kommer fra bedriftssegmentet fremfor forbrukersegmentet, så Nadella må raskt bestemme seg for om Microsoft skal konsentrere seg om bedriftsmarkedet eller fortsette å være et konglomerat.

Sett klare mål: Ettersom Bill Gates beveger seg fra styreleder til en ny rolle som «grunnlegger og teknologi-rådgiver», så vil han ha en betydelig innvirkning på Microsofts strategi. Det vil derfor være mye enklere for Nadella å utføre sin strategi på fritt grunnlag dersom han gir klare mål i full offentlighet.

Begynn med innovasjon igjen: Microsofts innovasjonsmotor har vært svak. De trenger å tenke ut av boksen. De trenger å kopiere Apple og Google og skape nye produktkategorier. For å gjøre dette trenger de sannsynligvis en helt ny forretningsstruktur hvor hver og en av de ulike divisjonene ikke føler at de konkurrerer med hverandre og føler seg truet av de andre, som var tilfellet under Ballmers ledelse.

Har du noen råd til Nadella? Bruk gjerne kommentarfeltet under:

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.