BEDRIFTSTEKNOLOGI

Tre utfordringer og åtte ubesvarte krav

Statsministeren åpnet Rosing-feiringen med tre utfordringer. DND-sjefen kvitterte med åtte krav.

25. nov. 2003 - 08:13

Årets Rosing-feiring var lagt til 50-årsdagen for forløperen til Den norske dataforening, Hullkortklubben Team. Gjestelisten gjenspeilte det offentlige Norges ønske om å virke opptatt av informasjonsteknologien og dens bransje. Statsminister Kjell Magne Bondevik holdt åpningsinnledningen, "IT-minister" Ansgar Gabrielsen lot seg utnevne til årets Oda-mann, og kronprins Haakon bivånet hele middagen og prisutdelingen, og overrakk til slutt hedersprisen til Thomas Hysing.

    Les også:

Bondevik talte om tre utfordringer.

  1. Han advarte mot "oljedop" i norsk økonomi og utfordret "oss" (IT-folk?, næringslivet?, risikokapitalen?, regjeringen?, Sosialistisk Venstreparti?) til å bli flinkere til å utnytte informasjonsteknologiens muligheter.
  2. Han utfordret IT-folk på hvilke verdier vi føler oss forpliktet på, og viste til kjente problemer rundt brukeruvennlighet og dårlig sikkerhet. "Ingenting selger mer enn fornøyde kunder", var statsministerens råd.
  3. Den tredje utfordringen gikk til politikere, IT-folk, lærere, elever: "Bli mer innovative".

Bondevik mener regjeringen har en politikk for å gjøre denne visjonen til virkelighet. Han lovet norsk innsats på ITUs kommende World IT Summit i Genève. Og han gledet seg spesielt over at Rosing-akademiet har opprettet en eNorge-pris.

Dataforeningens leder Truls P. Berg slapp til et godt stykke seinere på kvelden, under et Anne Grosvold-regissert minibokbad med kveldens skribent Arild Haraldsen, forfatter av jubileumsboka 50 år og bare begynnelsen. Berg trakk fram et manus i ti punkter, men rakk bare åtte av dem før han grasiøst bøyde seg for tidsrammen. Berg var en av de få på podiet som våget å nevne tabuordet flaks, da han minnet om Finlands verste "hva om"-mareritt.

– Husk at mobilenheten til Nokia var til salgs i 1992! Ericsson ville ikke ha den. Siemens ville ikke ha den. Men Nokia ville selge!

DND-lederens åtte framførte punkter kan oppsummeres slik:

  1. Vi kan ikke ha som mål å være blant de beste. Vi må være blant de tre beste, eller de to beste, eller hvorfor ikke best? Regjeringen utdyper ikke dette. Målet må være å bli best, den mest innovative.
  2. Vi trenger en Teknologi og informasjonsminister
  3. Det må opprettes en nasjonal tenketank for IT-bransjen, som jo er Norges tredje største bransje.
  4. Selg statens andel i SAS. Det kan gi 2,1 milliarder kroner til et nasjonalt innovasjonsforum.
  5. Gjør Norge til en attraktiv frisone til de internasjonale IT-aktørene som vil etablere hovedkvarter i Norge.
  6. Sørg for enda flere midler til forskning og utvikling, i tettere forening mellom institusjoner og næringslivet.
  7. Bruk mer ressurser på å få fram den digitale forvaltningen.
  8. Legg om finanspolitikken slik at investeringer i IT-prosjekter blir mer tiltrekkende enn å kjøpe seg dyre hytter og fine biler.

Da næringsminister Gabrielsen enda seinere på kvelden ble hedret som årets Oda-mann – ikke en Rosing-pris, men denne kvelden delt ut for andre gang til en mann som er en synlig tilhenger og motivator av kvinnelige ledere – kunne han ikke, i motsetning til de øvrige prisvinnerne som nøyde seg med å klemme konferensieren, en utfordring til og med årets IT-person, Steria-sjef Kjell Rusti, mestret, dy seg for å si noen takkens ord, men uten å nevne Bergs åtte punkter.

Vi håper på svar innen 51-års jubileet.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.