Tredje generasjons DVD-kamera klart for Norge

Hitachi har på skarve to måneder gått fra null til vel fire prosents markedsandel på digitale videokameraer i tekno-mekkaet Japan. Nå står Norge for tur.

Tredje generasjons DVD-kamera klart for Norge

Hitachi har på skarve to måneder gått fra null til vel fire prosents markedsandel på digitale videokameraer i tekno-mekkaet Japan. Nå står Norge for tur.

- Modell DZ-MV350E og storebror DZ-MV380E vil få en veiledende utsalgspris på henholdsvis 10.990 og 12.990 kroner - momsen inkludert, forteller salgs- og markedsansvarlig i Norge Erik Davidsen. Hitachi legger med andre ord opp til en aggressiv prising for å få nordmenn til å kaste det digitale båndet til fordel for DVD-formatet.

De ytre målene skremmer i hvert fall ingen lenger: Hitachi har klart å krympe lese- og skrivemekanismen til DVD-sporet vesentlig sammenliknet med tidligere utgaver, noe som medfører at den nye DVD-videokameraserien - til høyre vist med toppmodellen DZ-MV380E på beskjedne 560 gram - kan produseres i halvparten så stort chassis som foregående modell.

Årsaken til bransjens satsing på DVD er enkel å forklare. DVD vokser nå raskere enn noe annet bilde- og lydformat - det være seg til DVD-spillere til hjemmebruk så vel som i PC-er. Hitachi - og forsåvidt også Sony og Panasonic - ser derfor for seg at DVD også vil bli standarden de fleste vil satse på når de skal skaffe seg digitalt videoopptaksutstyr.

- Vi er overbevist om at det er DVD folk etter hvert vil ha - vi tror 2003 blir gjennombruddsåret for DVD-videokameraer, medieskiftet fra digital tape til DV-plater skjer nå, sier Hitachis europeiske produkt- og markedssjef Roland Fritsch til digi.no.

- Fordelene med DVD kontra digital tape er så mange, sier han: - Ved å spille inn filmer på DVD (Hitachis kameraløsning er basert på DVD-RAM-plater på 8 centimeter i diameter, red.anm.) reduserer du risikoen for utilsiktet å slette tidligere innspillinger. Når du filmer vil den nye innspillingen automatisk legge seg inn der det er ledig plass på platen, akkurat som harddisken på PC-en. Tidligere opptak ligger helt trygt lagret helt til du aktivt ber om å fjerne dem, sier Fritsch, og legger til at DVD-RAM kan overspilles med nye opptak over 100.000 ganger uten at det går ut over billedkvaliteten.

Hitachi slipper løs sine to nye DVD-videokameramodeller i norske butikker i begynnelsen av juni. Både DZ-MV350E og storebror DZ-MV380E leveres med en høyoppløsnings-LCD-skjerm på 2,5 tommer, og redigeringsmuligheter i selve kameraet. De fleste som gidder å redigere egne opptak vil nok likevel velge å overføre opptakene via den medfølgende USB2-kabelen til PC-en, og da kan en jo spørre hvorfor ikke Hitachi liksågodt har klemt inn en liten harddisk på 60 gigabyte i stedet for en tosidig DVD-RAM som gir 1,4 gigabyte på hver side.

- I 1996 forsøkte vi oss med et harddiskkamera, men uten at det ble noen suksess. Den høye prisen var naturligvis en del av forklaringen til det, men vi tror også at folk flest - og det er folk flest vi snakker om her, ikke spesialistene - foretrekker å ha anledning til å ta ut lagringsmediet ved behov, svarer Fritsch.

Den lille DVD-en på åtte centimeter i diameter kan spilles av på en vanlig DVD-spiller (DVD-R og DVD-RAM-kompatibel), og er slik sett kundevennlig, mener Hitachis europeiske produktsjef og viser til at mikrodiskene kan gi fra 36 minutters MPEG2-opptak i beste kvalitet (variabel bitrate, høy oppløsning) til hele to timer ved standard kvalitet (fast bitrate, lavere oppløsning).

For stillbildefotografering (JPEG-format) følger det med et SD minnekort, som gir tre komprimeringsnivåer. Et minnekort på typisk åtte megabyte vil gi 95 bilder ved høyeste komprimering eller 20 bilder med høyest mulig oppløsning. DZ-MV380E gir i beste fall 1280 x 960 bildepunkters opplsning, mens lillebror-modellen gir maks 649 x 480 pikslers oppløsning.

Begge kameramodeller leveres med 10 x optisk zoom og inntil 240 x digital zoom. A/V-kabel med S-video, USB-kabel, fjernkontroll, en DVD-R-plate, ett litiumionebatteri, redigerings- og brennerprogram for PC, samt UDF filsystemprogram følger også med. Kameralampe er innebygget.

digi.nos søsterpublikasjon DinSide følger opp med en grundig test av den nye DVD-videokameraserien senere i sommer.

Til toppen