Tredje norske 3G-nett trolig utsatt

Mobiloperatøren Tre fikk nei til et samarbeid i Sverige. Dette vil trolig utsette det tredje norske 3G-nettet.

Mobiloperatøren Tre fikk nei til et samarbeid i Sverige. Dette vil trolig utsette det tredje norske 3G-nettet.

Svenske Post- och Telestyrelsen (PTS) måtte nylig utsette beslutningen om å godta eller forkaste søknaden om samarbeid mellom 3G og bygde-3G. Nå er dommen falt.

Mobiloperatørene Tre og Vodafone ønsket å løpe fra sine løfter om å bygge ut 3G i distriktene, og heller dekke disse områdene ved hjelp av et samarbeid med Nordisk Mobiltelefon. Den alternative 3G-teknologien til Nordisk Mobiltelefon, også kalt bygde-3g, kan dekke store landområder langt billigere enn UMTS.

Men IT-minister i Sverige, Ulrica Messing var ikke i tvil om hvilken konklusjon hun ønsket seg fra PTS. Et slikt samarbeid ville ikke gi et fullgodt alternativ, uttalte hun til pressen, etter at PTS hadde utsatt beslutningen.

Nå har hun fått viljen sin.

- I dag finnes det ikke telefoner som takler nett der UMTS og CDMA 450 er parret, noe som innebærer at konsumentene må ha to telefoner, skriver Post och Telestyrelsen i men uttalelse, melder idg.se.

Mobiloperatørene har fått pålegg om å bygge ut hele nettet med UMTS, og får ikke avlasting av bygde-3G i distriktene. Nordisk Mobiltelefon og Tre blir dermed konkurrenter i bygdene, ikke samarbeidspartnere.

De svenske 3G-nettene skulle vært utbygd for snart to år siden, men utbyggingen til Tre og Vodafone har stått nesten stille, i påvente av beslutningen fra PTS.

Dette har også forsinket utbyggingen i Norge. Tre har lisens på det tredje 3G-nettet her til lands, men så langt er ikke spaden stukket i jorden for en eneste basestasjon.

Tre hevdet nylig at utbyggingen i Norge ville begynne når utbyggingsressurser kunne frigjøres fra Sverige og Danmark. Denne datoen kan bli ganske sen nå som Tre først må bygge ut på alle bygdene i Sverige.

Tre har riktignok fått en liten reduksjon i antall master de må bygge ut, noe som kan fremskynde planene i Norge.

Til toppen