FORBRUKERTEKNOLOGI

Tredjeparter sørger for HD-video på netbooks

Men Intel mener Nvidias løsning er «overkill».

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
23. des. 2009 - 11:11

Intel kommer tidlig på nyåret med en ny versjon av Atom-prosessoren, som riktignok skal gi mini-bærbare pc-er, også kalt netbooks, bedre batteritid, men bare en forsiktig ytelsesøkning.

Dette åpner markedet for andre brikkeleverandører som Broadcom og Nvidia, som nå gjør det mulig for netbook-leverandører å tilby maskiner med nok ytelse til å spille av film med full HD-oppløsning (1080p), ved å tilby maskinvarebasert akselerasjon for avspilling av H.264-video.

Broadcom kunngjorde så sent som mandag denne uken at selskapets Crystal HD-teknologi er tilgjengelig for Intels nye generasjon av Atom-plattformen, gjennom brikken som heter BCM70015 Crystal HD. Brikken skal gi maskinvareakselert avspilling av en rekke videoformater med både standard og høy oppløsning. Dette inkluderer H.264/AVC, MPEG-2, VC-1, WMV9, MPEG-4, DivX, Xvid og AVS. Det er allerede klart at leverandører som Asus, Dell og Samsung vil utstyre enkelte modeller med denne brikken, som skal fungere sammen med både Windows og Linux.

Broadcom Crystal HD-brikke for netbooks
Broadcom Crystal HD-brikke for netbooks

Også Nvidia Ion-løsning kan tilby maskinvareakselerert avspilling av 1080p-video på netbooks, men i motsetning til Broadcoms brikke, er Ion en komplett grafikkprosessor som dermed har funksjonalitet som overlapper med deler av det som allerede er innebygd i Atom-prosessoren. Grafikkytelsen kan nok vise seg å være en hel del høyere enn det Atom kan levere.

Hovedkort i pico-størrelsen med Intel Atom-prosessor og Nvidia Ion GPU. <i>Bilde: Nvidia</i>
Hovedkort i pico-størrelsen med Intel Atom-prosessor og Nvidia Ion GPU. Bilde: Nvidia

I et intervju med nettstedet Laptop.com sier Anil Nanduri, direktør for netbook-markedsføring hos Intel, at Ion er «overkill» og for dyr for denne typen maskiner.

- For å kjøre multimedia trenger du ikke en diger grafikkbrikke,sier Nanduri og mener det finnes mer innovative måter for å oppnå multimedieegenskaper som vil fortsette å levere lavere effekt og lenger batteritid. Broadcoms løsning er blant disse.

- Netbooks er ikke ment for spill. Du kan fint kjøre Internett-spill med eksisterende løsninger. Vi mener Ion legger til unødvendige kostnader og at andre egenskaper gjør den mindre attraktiv, sier Nanduri.

I lys av de pågående stridighetene mellom Intel og Nvidia er ikke disse uttalelsene så overraskende. Samtidig ønsker ikke Intel at mini-pcene skal bli så kraftige at kundene velger slike maskiner i stedet for vanlige bærbare pc-er. I så tilfelle hadde Intel tilbudt Atom-prosessorer med høyere ytelse enn i dag.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.