Tredobler effekten på trådløs mobillading

Ny versjon av Qi-spesifikasjonen.

Tredobler effekten på trådløs mobillading
Etter hvert vil det være mulig å lade opp smartmobiler med Qi-støtte på betydelig kortere tid enn i dag. Bilde: CCA Designing & Manufacturing

I framtiden vil det kunne går raskere å lade opp smartmobiler og andre batteridrevne enheter uten bruk av kabler. I forrige uke kunngjorde Wireless Power Consortium (WPC) en ny versjon av Qi-spesifikasjonen. Denne innebærer at den induksjonsbaserte teknologien vil kunne levere en effekt på opptil 15 watt til blant annet smartmobiler.

Les du denne? Et gjennombrudd for trådløs lading? 

Tredobling

Fram til nå har Qi-spesifikasjonen bare kunnet levere en effekt på 5 watt til mobiltelefoner med Qi-støtte.

WPC skriver i en pressemelding at det allerede finnes enhetsleverandører som tilbyr enheter med hurtiglading via kabel. Ofte kan disse enhetene lades opp til bortimot 60 prosent kapasitet på omtrent en halv time. Med den nye Qi-spesifikasjonen, 1.2, vil slik hurtiglading også kunne gjøres trådløst.

Har fiber, men ikke innlagt vann 

Framtidsplaner

Framover planlegger WPC å øke effekten ytterligere, til 120 watt. Dermed vil teknologien også kunne brukes til å drive eller lade opp bærbare pc-er. Det planlegges også å øke maksimalavstanden mellom eksisterende Qi-mottakere og -avsendere til 35 millimeter. Da blir det enklere å montere avsenderen under for eksempel en bordflate.

Det planlegges også Qi-utgave for blant annet kjøkkenbruk. Med denne vil kjøkkenmaskiner trådløst kunne forsynes med en effekt på opptil 2000 watt.

Ifølge WPC finnes det mer enn 700 registrerte produkter med støtte for Qi. Til sammen har det blitt solgt godt over 50 millioner eksemplarer av disse produktene.

Les også: Nå skal pc-ene bli kabelfrie

Konkurranse

Mer enn 200 selskaper er medlemmer av WPC. I januar i år ble det kjent at de to konkurrerende miljøene, A4WP og PMA, skulle slå seg sammen.

WPC har dog flest medlemmer og det ble i januar ikke ansett som utenkelig at alle de tre organisasjonene og teknologiene vil bli forent i framtiden.

Bakgrunn: Færre alternativer for trådløs lading