BEDRIFTSTEKNOLOGI

Tredoblet salget av «norske» GPU-er i fjor

Stadig flere velger ARMs egne grafikkprosessorer.

Mali-T600-serie er foreløpig forbeholdt nettbrett, men kommer i avanserte smartmobiler i løpet av året, gjerne kombinert med ARMs Cortex-A15 CPU.
Mali-T600-serie er foreløpig forbeholdt nettbrett, men kommer i avanserte smartmobiler i løpet av året, gjerne kombinert med ARMs Cortex-A15 CPU. Bilde: ARM
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
28. feb. 2013 - 10:52

De aller fleste nettbrett og smartmobiler inneholder prosessorbrikker basert på teknologi fra britiske ARM. Selskapet selger også lisenser til grafikkprosessorer, Mali-familien, og disse er utviklet ved selskapets avdeling i Trondheim.

ARM kunngjorde i går at bruken av Mali-baserte produkter er kraftig økende.

Selskapene som lisensierer Mali-teknologien fra ARM leverte i 2011 i underkant av 50 millioner systembrikker med Mali integrert. I 2012 var dette tallet økt til mer enn 150 millioner. ARM venter at det vil passere 240 millioner i år.

Veksten skyldes økt markedsandel innen tre produktkategorier. Ifølge ARM benyttes Mali nå i mer enn halvparten av alle Android-baserte nettbrett. Apple bruker derimot grafikkprosessorer fra Imagination Technologies' PowerVR-divisjon i samtlige iPad-versjoner.

Mer enn 20 prosent av alle Android-baserte smartmobiler leveres med en Mali-GPU. Dette inkluderer de fleste av Samsungs Galaxy S II og III-modeller.

Størst markedsandel har Mali likevel innen smart-tver, hvor mer enn 70 prosent av apparatene som leveres, har en Mali-GPU. Dette inkluderer blant annet tv-modeller fra Samsung og LG.

95 prosent av Mali-GPUene ble i 2012 integrert sammen med ARM-CPU-er i Cortex-A-serien. Det er ikke så overraskende, siden mange av systembrikkeprodusentene som lager egne CPU-er basert på ARM-arkitekturen, også velger GPU-teknologi fra andre enn ARM. Apple og delvis Qualcomm er eksempler på dette, mens Nvidia kombinerer ARMs Cortex-CPUer med sin egen GeForce GPU-teknologi.

Antallet selskaper som har lisensiert Mali-teknologien vokste i fjor med 30 prosent, til 75.

Veksten ARM ser for seg i 2013 skyldes en forventning om at mange smartmobiler rettet mot massemarkedet, vil baseres på GPU-seriene Mali-400 og Mali-450. Mer avanserte mobiler med GPU-teknologi fra ARM, vil derimot være basert på Mali-T600-familien.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.