BEDRIFTSTEKNOLOGI

Treffer blink med flashdisker for bedrifter

Den kolossale økningen i ytelse betyr alt for krevende miljøer, sier EMCs teknologisjef Ken Steinhardt.

2. mai 2008 - 11:31

I januar i år kunngjorde lagringsspesialisten EMC at de vil tilby flashminnebaserte enheter – såkalte «flashdisker» eller SSD («solid state disk») på opptil 146 gigabyte som alternativ til harddisker i sine avanserte Symmetrix-systemer >(se EMC tilbyr SSD til avansert lagring. Disse «diskene» produseres av STEC, og har løsninger for å omgå svakheter latent i vanlig SSD-teknologi, blant annet knyttet til forventet antall skrivesykluser. STECs SSD-er er 30 ganger så raske som de dyreste og raskeste fiber channel-diskene som benyttes i Symmetrix.

– Ytelsesforbedringen har vist seg å være fenomenal i tunge transaksjonstjenester. Det kan sammenliknes med å ha alt i minne, eller i et system der alt alltid kan treffes i cache. Den forutsigbare responstiden er ett millisekund, også i situasjoner der systemet må yte opptil mange tusen I/O-operasjoner per sekund. I tillegg kommer fordeler knyttet til strømforbruk og varmeutvikling, sier EMCs teknologisjef Ken Steinhardt i samtale med digi.no.

SSD åpner for helt nye muligheter, mener Steinhardt.

– Et eksempel er databaser over stjålne kredittkort. De fleste systemene tilbyr ikke sanntid. SSD i Symmetrix vil kunne avsløre svindlere på rappen. Et annet eksempel er fra finansielle tjenester: I moderne finans handler det om sekunder: Kan du få innsikt noen få sekunder før konkurrenten, og straks følge opp i handling, kan du få et håndgripelig forsprang.

Foreløpig er SSD forbeholdt Symmetrix. Steinhardt sier det ikke er noe teknologisk i veien for at også mindre lagringssystemer, som Clariion, også får SSD som alternativ.

– Det er et kostnadsspørsmål. Flash er minst én størrelsesorden dyrere enn disk. De tidlige SSD-kundene så straks hvilke muligheter teknologien ga, og at det ville lønne seg.

Steinhardt ramser opp virtualisering og deduplisering som andre nøkkelteknologier i den pågående revolusjonen innen lagring.

– Virtualisering er grunnlaget for «thin provisioning» eller «virtual provisioning» [virtuell tilrettelegging], som gjør drift av store lagringssystemer langt mer effektiv enn for bare halvannet år siden. Da kunne det ta en times arbeid å legge opp én terabyte til en bestemt tjeneste. Med «thin provisioning» kan den samme oppgaven gjøres unna på 30 sekunder.

Virtualisering lagring gjør at tjenester kan tildeles ressurser etter hvert som de faktisk får behov for dem.

– Vi kan anta at applikasjonen trenger 10 terabyte, og vi lar den tro at den faktisk disponerer så mye. Men i praksis nøyer vi oss med å tildele den én terabyte. Etter hvert som den trenger mer, trekker den mer ut av de felles lagringsressursene. Det gir ikke bare mer effektiv drift, men også mer effektiv bruk av den fysiske lagringen. I stedet for å legge til fysiske disker etter hvert som én og én tjeneste trenger det, øker vi den fysiske kapasiteten i tråd med alle tjenestenes samlede behov.

Steinhardt mener at EMCs arkiveringsløsning Centera helt fra starten har hatt den typen teknologi som i dag kalles deduplisering.

Den bærende ideen i deduplisering er at innhold bare skal lagres én gang. Skal man arkivere e-post, og mange meldinger har samme vedlegg, lagres bare ett eksemplar av vedlegget.

– Centera er bygget opp etter prinsippene for innholdsadressert lagring: Alle objekter tilordnes en hashnøkkel. Kommer det inn et objekt med en hashnøkkel som allerede er brukt, betyr det at objektet allerede er i arkivet.

I november 2006 brukte EMC 165 millioner dollar på å utvide sin kompetanse innen deduplisering ved å kjøpe spesialisten Avamar.

– Prinsippet er utmerket å anvende innen sikkerhetskopiering. Det er for eksempel ikke hensiktsmessig å kopiere de samme systemfilene om og om igjen når du tar backup av en Windows-server. Avamars teknologi går et stykke videre: Store filer deles i biter, og hver tilordnes en hash. Neste gang filen lagres, tar man bare vare på de bitene som er endret siden forrige lagring.

Steinhardt gjenspeiler en trend blant lagringsspesialister når han bemerker at bedrifter på en måte har latt seg beruse av moderne teknologi, og forsømt å utarbeide nye retningslinjer for å slette data.

– Jeg liker å spørre kunder om de har regler for sletting. Hittil har jeg ikke møtt noen som har gode regler for sletting. Framover vil det bli et viktig kriterium for å bedømme hensiktsmessig bruk av IT. Det er ingen grunn til å overlesse arkiv og sikkerhetskopier med alt man vet man aldri kommer til å trenge under noen omstendighet.

Regler for sletting er blant Steinhardts anbefalinger til brukere. Andre anbefalinger er å utnytte lagring så effektivt som mulig. Det innebærer blant annet å arkivere – med deduplisering – før man tar sikkerhetskopier.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Store muligheter for norsk design i USA
Store muligheter for norsk design i USA

– Det vi egentlig selger er en infrastruktur for å oppbevare informasjon. Der inngår sikkerhet, ressursforvaltning, innholdsforvaltning og deduplisering. Vi har vokst fra å tilby lagring til å ha løsninger i alle disse områdene. Mye av veksten er oppkjøp, som VMware innen virtualisering, RSA Security innen sikkerhet, Documentum innen innholdsforvaltning og Avamar innen deduplisering. Framover vil vi sørge for bedre integrasjon mellom alt dette.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.