Treffsikker Cortana om fotball-VM

Har beregnet riktig vinner gang på gang.

Treffsikker Cortana om fotball-VM
Cortana, eller egentlig Bing, mener at Belgia bør slå USA i åttedelsfinalen i kveld. Bilde: Marcus Ash, Microsoft

Selv for amerikanske selskaper som Microsoft og Google er VM i fotball en stor begivenhet som det gjelder å utnytte. Google har egne live-oppdateringer fra kampene gjemt bak doogle-en eller ved å søke etter «FIFA». Microsofts Bing har derimot en helt annen tilnærming.

I USA, men ikke i Norge, så tilbyr Microsoft en tjeneste som heter Bing Predicts. Siden fotball-VM startet har tjenesten forsøkt å beregne vinneren av alle kampene.

Hvor godt har greid seg Bing i gruppespillet, er litt uklart når man ikke har tilgang til tjenesten fra Norge (noen av forutsigelsene vises dog på bildet nedenfor), men tjenesten har i alle truffet blink i alle de fem åttedelsfinalene så langt. Dette skriver amerikanske PC World, som egentlig omtaler Cortana, den personlige digitale assistenten som er en viktig del av den kommende Windows Phone 8.1-oppdateringen. Cortana bygger på blant annet Bing-teknologier.

Microsoft har tidligere omtalt teknologien som brukes i forbindelse med beregningene.

Bing har beregnet sannsynligheten for hvilken lag som vinner hver av kampene i årets VM i fotball.
Bing har beregnet sannsynligheten for hvilken lag som vinner hver av kampene i årets VM i fotball. Bilde: Bing

– For turneringen evaluerer modellene våre styrken til vært lag gjennom et mangfold av faktorer, slik som tidligere resultater i kvalifiseringskamper og andre internasjonale konkurranser og seiersmarginene i disse oppgjørene, justert for lokalisering side hjemmebane gir en kjent fordel. Videre blir det gjort justeringer relatert til andre faktorer som gir ett lag fordeler sammenlignet med det andre, slik som hjemmebane (for Brasil) eller nærhet (for søramerikanske lag), banedekke (hybrid gress), værforhold under kampen og andre slike faktorer. I tillegg gjør data hentet inn fra prediksjonsmarkedene det mulig for oss å fininnstille sannsynlighetene for seier/uavgjort/tap på grunn av fenomenet «massenes visdom» og hvordan folk satser på resultatene.

Så kan man kanskje diskutere om det egentlig har vært noen store overraskelser blant sluttresultatene i åttedelsfinalene så langt.

Marcus Ash, som jobber med Cortana hos Microsoft, har lagt ut en del Cortana-meldinger om fotball-VM på sin Twitter-profil.

    Les også: