Treg overgang til Oracles nye database

Oracle er selv blant de mange brukerne som ikke har erstattet 9i med 10g-utgaven av databasen.

Oracle er selv blant de mange brukerne som ikke har erstattet 9i med 10g-utgaven av databasen.

10g-versjonen av Oracles database ble lansert for et år siden, og har vært kommersielt tilgjengelig siden februar. Et overveldende flertall av brukerne holder seg fortsatt til en eldre utgave.

– Vi har rundt regnet 200.000 kundesystemer, hvorav 16.000 har oppgradert til 10g, forteller Oracles utviklingssjef for databaser, Andy Mendelsohn. – Vi regner med at den store bølgen av oppgraderinger først vil komme når 10g Release 2 er klar en gang over nyttår. Fra åtte prosent oppgradering til R1, vil andelen vokse til 15. Så kommer den store massen som vil gå direkte over til R2.

Mendelsohn bekymrer seg ikke over den lave andelen oppgraderte systemer, som han mener gjenspeiler mønsteret fra tidligere slipp av helt nye versjoner. Han mener insentivet er der, siden han beskriver 10g R1 som «den mest innovative noen gang», men forstår godt dem som nøler. Det er en stor utfordring å bytte database, og i noen tilfeller anbefales endringer i kundens øvrige programvare, maskinvare og infrastruktur for å dra nytte av nyhetene i 10g. Det krever gode forberedelser.

Selv stjernekunder som Oracle trekker fram, har ikke gjennomført en fullstendig oppgradering. Den nære partneren Dell har hittil oppgradert to kritiske systemer, blant annet det for ordremottak i Europa. For Dell var det om å gjøre å ta egen medisin ved å erstatte flerprosessors Sun-maskineri med klynger av egne servere under 10g-systemet Real Application Cluster. Besparelsen med dette er anslått til nærmere 8 millioner dollar over fem år.

– Oracle har selv byttet til 10g innen kundeservice, men vår store installasjon av forretningspakken E-Business Suite, som vi kjører hele forretningen vår på, går fortsatt på 9i-databasen, forteller Mendelsohn.

Overgangen er så krevende at man må legge den til tider hvor belastningen på systemet er forholdsvis lav.

– Vi har klargjort et slikt vindu etter nyttår, for å bytte hele forretningssystemet over til 10g. Når det er gjort vil vår applikasjonsavdeling kunne sertifisere applikasjonspakken til 10g-databasen.

    Les også:

Til toppen