Treg start på salg av 3G-mobiler

Nye 3G-produkter forventes å bli en salgsuksess, men foreløpig er det liten respons i markedet.

Telenor åpnet på onsdag sitt UMTS-nett, på dagen fire år etter at de og tre andre selskaper fikk konsesjonene av Samferdselsdepartementet. NetCom varsler sitt 3G-nett først åpnet i løpet av første kvartal til neste år.

I Sverige er det 3G-telefonene som drar salget av mobiltelefoner opp.

Foreløpig er det bare Nokia 6630 som er i handelen hos Telenor-forhandlere. Med subsidier og uten moms vil Nokia-modellen koste fra 3000 til 6.000 kroner, alt avhengig av hvilken abonnementstype som velges.

3G-produktene forventes å bli godt mottatt i markedet, med raskere hastighet og muligheter for mobiltjenester som videosamtaler og mobil-TV. For å ta i bruk det nye nettet og tjenestene, trenger brukere bare å kjøpe seg en 3G-telefon og flytte over SIM-kortet. Abonnement og alt annet følger med. Men salget har ikke fått noen pangstart.

digi.no har spurt to Telenor-forhandlere om responsen av 3G-salget.

Jan Henriksen, markedsssjef i Telehuset, forteller til digi.no at interessen er stor og at produktet vil selge, men det må markedsføring til i Norge for å skape større bevissthet.

I første kvartal tipper Henriksen at 3G-produktene vil stå for 15 prosent av totalsalget. Det vil være avgjørende at også andre leverandører kan levere 3G-produkter. Henriksen vil ha inn 3G-telefoner både fra LG, Samsung og Sony Ericsson.

Det knyttes store forventninger til julekampanjen, der Nokia 6630 er annonsert sammen med andre produkter i Telehusets egen avis. Produktet vil bli levert i 900.000 postkasser rundt om i Norges land.

    Les også:

NorDialog på Ensjø har foreløpig bare solgt en 3G-telefon siden lanseringen på onsdag.

- Vi fikk 3G-telefonen på lageret først på fredag, og har ikke merket noe stort trykk ennå. Men vil klart merke en trend når det nærmer seg jul med halv skatt og kjøpeglade mennesker, spår selger Lars Andresen i Nordialog overfor digi.no.

Nordialog venter om kort tid å få blant annet Sony Ericssons Z1010 inn i sitt sortiment.

Telenor-nettet er foreløpig utbygd i 70 byer og tettsteder i Norge og dekker i overkant av to millioner mennesker. I mars neste år skal det være dekning i 132 byer og tettsteder, mens alle tettsteder med mer enn 200 innbyggere skal ha dekning i 2007.