DRM

Trekker seg i protest mot kopilås i HTML

EFF sier opp medlemskapet i World Wide Web Consortium.

Bilde: Salimfadhley, Wikimedia (creative commons)
19. sep. 2017 - 09:59

World Wide Web Consortium (W3C) blir nå et medlem fattigere. Det skjer etter at Electronic Frontier Foundation (EFF) melder seg ut i protest.

De mener at webens kongstanke om å være et åpent og fritt økosystem er skadet etter at W3C overstyrte innvendingene og gjorde Encrypted Media Extension (EME) til en del av HTML-standarden.

Utmeldelsen skjer samtidig med at W3C i går publiserte sin formelle anbefaling av EME.

EME-tillegget i spesifikasjonen legger til rette for avspilling av medieinnhold i nettleseren som er beskyttet med digital rettighetskontroll (DRM) eller kopilås. Dette uten nettleserutvidelser som blant annet Flash.

Store innholdsdistributører som Netflix, Google og Microsoft ønsket seg en slik løsning, men forslaget var kontroversielt og utløste motstand av prinsippiell karakter. EFF har kjempet imot innføringen siden 2013.

Også den norske søsterorganisasjonen Elektronisk Forpost Norge (EFN) har ment at DRM-tillegget i webstandarden er feil vei å gå.

– EFN er grunnleggende imot DRM. Litt av samme grunn som at vi aldri har hatt kopilås på fysiske bøker. DRM går også imot intensjonen i loven om at du skal kunne kopiere til eget bruk. Det å inkludere en sånn type teknologi i selve rammeverket for utveksling av informasjon på Internett, det er grovt, har EFNs styremedlem Geir Isene tidligere sagt til digi.no.

Ba om vern for sikkerhetsforskere

Etter hvert innså EFF at slaget var tapt. De gikk da inn for et kompromiss som enkelt forklart var ment å beskytte sikkerhetsforskere og arbeid med å omgå DRM-mekanismer mot straffeforfølgelse.

Forslaget ville bety at W3Cs medlemmer måtte unnlate å bidra til søksmål basert på åndsverkslovgivning for andre forhold enn piratkopiering, men dette ble avvist, sier personvernaktivist og forfatter Cory Doctorow til nettstedet Gizmodo. Saken deres er utstyrt med en tittel som muligens kan oversettes til norsk slik: – Kampen om DRM-standarder for strømmevideo er over og storkapitalen vant.

Doctorow har representert EFF i W3C, og publiserte i går et åpent brev til standardiseringsorganet de nå forlater der han går nærmere inn på konflikten og beslutningen om å trekke seg.

Debatten om innføring av EME har vært en av de mest polariserende og splittende i World Wide Web Consortiums 23-årige historie, medgir W3Cs administrerende direktør Jeff Jaffe i en lengre kunngjøring som også ble publisert i går.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.