– Trenger datasenteret som motvekt til Oslo

IT-klyngen i sør tror på vekst.

– Trenger datasenteret som motvekt til Oslo
OPTIMISME: Store planer for datasenterkomplekset N01 Campus i Vennesla skaper optimisme på Sørlandet, der IT-næringen har skarp konkurranse fra hovedstadsområdet. Bilde: Bulk

IT-miljøet på Sørlandet tror på store ringvirkninger av det kommende datasenteret i Vennesla.

Onsdag ble det kjent at eiendoms- og logistikkgruppen Bulk etablerer datasenteret N01 Campus, som har potensial til å bli ganske så stort.

– Utbyggingen av IT-infrastruktur er en enormt viktig satsing som legger grunnlaget for veksten som kommer innen digitale løsninger og tjenester, sier styreleder John Lennart Krohn i IT-klyngen Digin på Sørlandet.

Les også: Har storkunder på blokka

Sikkerhet

Digin er Norges største IT-klynge, med drøyt 60 selskaper og 1.150 ansatte på det IT-faglige.

Styreleder John Lennart Krohn i IT-klyngen Digin regner med at kombinasjonen av det kommende datasenteret og bedre bredbånd til kontinentet gir solide muligheter for vekst i IT-næringen.
Styreleder John Lennart Krohn i IT-klyngen Digin regner med at kombinasjonen av det kommende datasenteret og bedre bredbånd til kontinentet gir solide muligheter for vekst i IT-næringen. Bilde: Digin

De har sin styrke på blant annet sikkerhet, offentlig sektor og offshore. Samlet omsetning er på 1,75 milliarder kroner.

Holdningen er at ringvirkningene av et nytt datasenter vil være betydelige for å videreutvikle regionen.

Strategien er å bli «en vekstkraftig og attraktiv IT-klynge i Europa innen 2025».

Stanger i veggen
Men Krohn legger ikke skjul på at de til en viss grad stanger hodet i veggen.

– Hvis vi skal bruke det uttrykket, handler det om at mye aktivitet sentraliseres til Oslo-området. Vi trenger å bli mer synlige for å kunne konkurrere om oppdrag. Mange lokale oppdrag går til IT-bedrifter rundt hovedstaden. Det gjelder både næringslivet og offentlig sektor, sier styrelederen.

Fiber til Tyskland

Da er tanken at det nye datasenteret vil sette Sørlandet mer på kartet.

Og bedriftene her er blant de mange som banker på hos Statnett med ønske om at den planlagte utenlands strømkabelen til Tyskland også får en fiberforbindelse.

– Det er ikke direkte etterspørsel etter mer kapasitet her, nå, men bedre bredbåndsforbindelse sørover til kontinentet kan åpne for etableringer av internasjonale aktører i regionen, sier Krohn til digi.no.

– Alt henger jo sammen: Med bedre forutsetninger som disse, kan vi bli bedre på både kompetanse og spennende prosjekter, mener styrelederen.

    Les også: