Trenger hjelp til å knekke passordet

Nynorskeksperter fortviler etter at mannen som satt med databasenøkkelen tok med seg passordet i graven.

NRK Radio meldte i helgen at Ivar Aasen-tunet, som er dokumentasjonssentrum for nynorsk skriftkultur, er på jakt etter noen som kan hjelpe til med å knekke koden til katalogiseringen av en viktig Ivar Aasen-boksamling.

1.600 nynorske bøker og tidsskrifter fra Ivar Aasen-ekspert Reidar Djupedal var overlatt til instituttet (i etterkant har digi.no fått opplyst at dette tallet er feil og at det dreier seg om 11. 000 poster i databasen). Samlingen er katalogisert via en database, det vil si at den er identifisert utifra emne, forfatter og årstall. Men direktør ved Ivar Aasen-tunet, Ottar Grepstad, finner ikke passordet til katalogiseringssystemet etter at en slektning i Djupedal-familien, som gjorde jobben, døde i 2000.

De som til daglig driver med dokumentasjon, mangler altså i dette tilfellet dokumentasjon på akkurat dette vesentlige punktet, og det er ingen som greier å komme seg inn i databasen "Dbase4".

Grepstad opplyser til NRK at de har prøvd å få hjelp utenfra, gjennom blant annet Bibsys, men at de har forsøkt alle varianter rundt Ivar Aasen og Djupedal-familiens slektsnavn.

All dokumentasjonen står nå på lager - uten katalogisering kan de ikke utnyttes.

- Det vil kreve minst fire årsverk å registrere denne samlingen på nytt, så vi på Aasen-tunet er derfor veldig interessert i å komme i kontakt med en person som kan knekke koden for oss, sier Ottar Grepstad.

Mandag melder NRK.no at Ivar Aasen-tunet har fått 30 e-post-henvendelser og seks telefoner om saken, inkludert to henvendelser fra parapsykologiske foreninger som vil tolke seg fram til passordet...

Til toppen