RESULTATERFINANS

Trenger Trolltech for å beseire Google

Nokias kjøp av Trolltech kan avverge Googles kapring av mobil Linux gjennom «Android».

29. jan. 2008 - 08:58

I et notat, peker analyseselskapet Ovum på forskjellige ringvirkninger Nokias kjøp av Trolltech vil få. Den finske mobiltelefonleverandøren kunngjorde i går at de ville kjøpe hele det norske utviklingsselskapet Trolltech og allerede hadde inngått bindende avtaler for over 66 prosent av aksjemassen.

    Les også:

Det første Ovum peker på, er hvilken styrke Trolltechs kryssplattformteknologi innebærer for Nokias satsing på nettbaserte tjenester.

I august kunngjorde Nokia et eget initiativ for nettbaserte tjenester, Ovi («dør» på finsk). Ovi skal være en brukerportal til alle typer nettjenester, uavhengig av om man bruker mobiltelefon, PC eller andre apparater. Ovi skal utbygges gradvis over en periode på tolv måneder. Per i dag er tjenesten begrenset til musikk, spill og kart.

– [Fra Ovi-perspektivet] er overtakelsen av Trolltech et naturlig valg. Nokia har helt fra begynnelsen sagt at Ovi vil tillate tjenester på tvers av mange plattformer, blant dem web, PC og mobile plattformer. Trolltech har bevist sin styrke innen samtidig utvikling for flere plattformer, og her er det god synergi for Nokia.

Trolltech Qt er valgt av flere selskaper som utviklingsplattform for Linux-baserte mobile apparater. Blant dem som har gjort dette, er Motorola. Nokias kjøp av Trolltech setter følgelig Motorola i en avhengighetsposisjon i forhold til sin argeste konkurrent, påpeker Ovum.

Pussig nok har ikke Nokia selv valgt Qt for sine Linux-baserte surfebrett N800. Disse bygger i stedet på en egenutviklet GTK+-basert plattform kalt Maemo. Ovum tror Maemo etter hvert vil bli erstattet av Qt. En slik overgang vil innebære en minimal forstyrrelse: Per i dag har N800 få utviklere og labert salg.

Nokias to viktigste systemplattformer for mobiltelefoner er henholdsvis S60 for avanserte mobiler og S40 for forbrukermobiler. Ovum mener begge vil tjene på å tilføres Qt, og at dette vil gi Nokia en rekke fordeler i markedet.

S60 bygger i dag på Symbian. Ved å legge Qt inn i S60-plattformen vil utviklere for første gang kunne lage fulle applikasjoner til S60, inkludert grafisk brukergrensesnitt, uten å måtte støtte seg på et eneste Symbian-spesifikt verktøy. Samtidig vil disse applikasjonene kunne kjøre på andre plattformer som Qt støtter, for eksempel Linux. S60 vil derved være lett tilgjengelig for en rekke nye utviklere, også innen åpen kildekode.

For Nokia vil en utvidelse av S60 til Qt gi dem en anledning til å tilby alle tjenester og applikasjoner som hittil har vært forbeholdt S60, til flere plattformer, også Linux.

Med andre ord: S60 får tilgang til langt flere applikasjoner og tjenester, samtidig som Nokias egne applikasjoner og tjenester kan nå utover selve S60-plattformen.

En viktig bivirkning av dette, er at Nokia frigjør seg fra Symbian og får større mulighet til å velge alternativ systemvare.

Nokias plattform for forbrukermobiler, S40, har hittil ikke hatt en egen utviklerplattform, men har måttet støtte seg helt og holdent på Java. Ovum skriver at også S40 ligger an til å utvides med Qt. Det innebærer at S40 vil få hevet sin funksjonalitet og vil komme nærmere S60, og gi Nokia anledning til å tilby forbrukermobiler med svært avanserte tjenester. Samtidig vil den store utbredelsen av S40 innebære at Qt-baserte applikasjoner og tjenester får et desto større marked. Denne utviklingen for S40 vil innebære en svekkelse av Symbian som mobilplattform, mener Ovum.

Nokias kjøp av Trolltech vil også få følger for arbeidet med en standardisert utgave av Linux for mobilt apparatur, gjennom stiftelsen LiMo Foundation som i sin tid ble opprettet av Vodafone, Motorola, NTT DoCoMo, Samsung, NEC og Panasonic.

Nokia har hittil ikke vist interesse for LiMo. Derimot meldte Trolltech seg nylig inn i stiftelsen. Kjøpet av Trolltech innebærer at Nokia overtar dette medlemskapet: LiMo får et mektig medlem som kan både sette fart i standardiseringsarbeidet, og styrke LiMo mot det konkurrerende initiativet til Google, Open Handset Alliance, som tar sikte på å etablere Googles eget «Android» som den faktiske globale standarden for mobil Linux.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.