Trinitron-basert CRT-monitor med flat skjerm

Sony har annonsert Multiscan F500, er 21-tommers monitor med flat skjerm basert på selskapets nyeste utgave av Trinitron-teknologien. Skjermen skal være spesielt egnet for brukere innen design og publisering.

Sony har annonsert Multiscan F500, er 21-tommers monitor med flat skjerm basert på selskapets nyeste utgave av Trinitron-teknologien. Skjermen skal være spesielt egnet for brukere innen design og publisering.

Et problem med de fleste billedrørbaserte (CRT - Cathode-Ray Tube, katodestrålerør) dataskjermer i dag, er at de på grunn av en viss krumning i bildeskjermen, kan gi ubehagelige reflekser. Sony Multiscan F500 skal ifølge selskapet ha en tilnærmet flat overflate, både horisontalt og vertikalt. Radien på krumningen på skjermbildet er øket til 50.000 millimeter. På dagens 21-tommers Trinitron-skjermer er denne radien på bare 2000 mm.

Aperturgitteravstanden, det vil si størrelsen på punktene på skjermen, er i Multiscan F500 blitt redusert til 0,22 millimeter over hele skjermoverflaten. Dette skal ifølge Sony gi renere og skarpere bilder, samtidig som det skal sørge for optimal fargestabilitet og renhet. Flere nye linsesystemer skal ytterligere forbedre størrelsen og formen på punktene på skjermen. Dette inkluderer også hjørnene. Ved hjelp av blant annet en raskere intern prosessor skal forvrengningen ha blitt mindre.

Skjermen overholder en rekke miljøkrav, inkludert TCO'95. Dette garanterer blant annet lavt strømforbruk i hvilemodus og lav stråling.

Skjermen har en horisontal frekvens på 121 kHz og greier en oppløsning på inntil 1800 x 1440 med 80 Hz vertikal frekvens.

Multiscan F500 har en ny ASC-funksjon (Auto-Sizing and Centring) som gjør at bildestørrelsen og plasseringen kan justeres automatisk og samtidig. Det er selvsagt også mulig å justere dette og en rekke andre variabler manuelt. Skjermen er også utstyrt med en USB-hub, noe som gjør det mulig å koble flere USB-enheter - for eksempel modem, tastatur eller joystick - til datamaskinen.

Skjermen er utstyrt med både D-sub 15- og 5 BNC-kontakter slik at den støtter to samtidige signalkilder, den kan også brukes sammen med Macintosh.

Skjermens visuelle område måler diagonalt 485 mm, omtrent 18,5 tommer. Skjermen veier 34 kilogram og har dimensjonene 511 mm, 504 mm, 487 mm, henholdvis bredde, høyde og dybde.

Gerard Gilje ved Sony Nordic forteller til digi.no at prisen på skjermen ennå ikke er avgjort, men den vil trolig koste mellom 15.500 og 16.000 kroner eksklusiv mva. Skjermen blir leveringsklar i Norge i løpet av september, men enkelte testeksemplarer har allerede kommet.

Til toppen