KOMMENTARER

Trist sorti for Firefox?

Slutt på penger fra Google og fallende oppslutning kan gi krise.

5. des. 2011 - 11:23

Fremtiden til Firefox har kanskje aldri vært mørkere. Etter lengre tids sviktende oppslutning står nettleseren foran sin største utfordring noensinne. Pengemangel.

Google har i flere år vært Firefox-utgiveren Mozilla sin viktigste bidragsyter. En avtale om å levere Google-søk i nettleseren har gitt dem rundt 100 millioner dollar årlig, eller nærmere 85 prosent av budsjettet.

Nå har denne inntektskilden tørket inn.

Avtalen løp ut i forrige måned, og det er foreløpig høyst uklart om den blir fornyet. Den ideelle stiftelsen Mozilla Foundation har selv ingen klare svar, ifølge ZDnet.

Det bør bekymre alle som foretrekker den brennende reven som nettleser, eller som er opptatt av det mangfoldet av nettlesere som vi har i dag.

Mozilla risikerer å få svært mye mindre å rutte for, med mindre Google ombestemmer seg og velger å fortsette samarbeidet. Men hvorfor skulle de gjøre det?

Da den opprinnelige avtalen ble underskrevet i 2008 var Chrome ennå ikke lansert. Siden har Googles nettleser enten allerede gått forbi Firefox som verdens nest mest brukte nettleser, eller den er straks i ferd med å gjøre det. Det avhenger av hvilket webanalyseselskap man velger å feste lit til.

Trenden er uansett at Chrome er i vinden, og dens kontinuerlige vekst ser ut til å spise markedsandeler både fra IE og Firefox. Den klare forskjellen blant de fallende stjernene er naturligvis at Microsoft har pengene til å ta opp kampen.

Firefox er også fullstendig irrelevant på mobile enheter (i motsetning til norske Opera Software), og Mozilla har heller ikke lyktes med å skape et innbringende økosystem rundt nettleseren sin med app-butikker eller tilhørende annonsenettverk.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess

I sommer innførte de dessuten en langt raskere utgivelsestakt, med bare seks uker mellom hver nye nettleser-versjon, noe som skal ha ført til problemer hos IT-avdelinger som har satset på Firefox. (Les: Mozilla bryr seg ikke om store bedrifter).

Nei, det har ikke vært et godt år for Mozilla.

Wall Street Journal spør i dag om Google vil ta livet av Firefox, egentlig et opplagt spørsmål med tanke på et mulig bortfall av 85 prosent av inntektene. Men dersom det skulle bli utfallet, så spørs det om ikke Mozilla har klart å ta livet av nettleseren selv.

I så fall vil vi være mange som synes det er fryktelig trist.

Mozilla skal ha æren for å ha brutt opp hegemoniet til Microsoft, som med IE hadde monopol-lignende tilstander og over 90 prosent markedsandel på midten av 2000-tallet. Alle som jobber med web burde være dem evig takknemlig for bidraget.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.