Trist ukestart

Mandag ble trist for både NetCom, Tandberg og SuperOffice. Tandberg-askjen falt 11 prosent etter at konkurrenten VTEL varslet sviktende resultat. Men VTELs unnskyldning om et marked som sitter på gjerdet holder ikke.

Mandag ble det tydelig hva enkelte hadde brukt weekenden til: Etter at NetCom på fredag fortalte at resultatet for de ni første månedene lå 20 millioner kroner under hva markedet tippet, stupte aksjen fra sluttnoteringen på fredag på 197 kroner til 176 kroner for så å ta seg opp igjen til 185 kroner.

Men slike svingninger i NetCom-aksjen er markedet vant til, dessuten var omsetningsvolumet lav. Det er sjelden stor omsetning i NetCom-aksjen, noe som forklares med at de fire store eiere (Ameritech, Netcom AB, SingTel og Orkla) sitter på 75 prosent av aksjene.

Kursen på Tandberg-aksjen fortsatte sitt fall mandag med en nedgang på 11,1 prosent. Selskapet fikk bred oppmerksomhet av TDN Finans etter at en amerikansk konkurrent sendte resultatvarsel.

Det aktuelle selskapet (VTEL) har satset stort på IP-baserte videokonferanseløsninger og sier at det svake resultatet i forrige kvartal (ennå ikke rapportert) skyldes at "markedet sitter på gjerdet" før det virkelig kommer til å løsne på salget av IP-baserte videokonferanse-løsninger. Det er mindre interessant å ta resultatvarselet fra VTEL som et dårlig tegn fra Tandberg, da Tandberg har fokusert på ISDN-baserte løsninger.

Dernest har VTEL en så lav markedsandel i markedet for videokonferanseløsninger at hvordan dét selskapet utvikler seg normalt er mindre interessant i relasjon til Tandbergs utvikling. En interessant nyhet ville vært en eksplosjon i salg av IP-løsninger, men det har vi foreløpig hørt lite om.

Også ASKs børsverdi fortsatte å falle mandag, om enn noe mer beskjedent enn Oslo Børs forøvrig. Hovedkonkurrenten In Focus sendte ut en pressemelding på morgenen amerikansk tid med oppdatert informasjon om markedsandelene i PC-kanalen.

Tallene er hentet fra TFC.Net og ikke Pacific Media, som ASK normalt bruker. De viser imidlertid at In Focus har tatt inn noe av tapet fra tidligere i år.

digi.no bringer en fyldigere sak om dette så snart vi får mer informasjon fra In Focus og ASK.

Mandag ble også dårlig dag for SuperOffice, som nådde en ny bunnotering på seks kroner, Dermed er verdien på selskapet redusert til 59 millioner kroner til tross for større oppmerksomhet rundt selskapet i den senere tid. SuperOffice kjører en markedskampanje der de blant annet reklamerer for en ny versjon av sitt kontorprogram. Gründer og administrerende direktør Une Amundsen har vært inne i et så å si uavbrutt fall siden børsintroduksjonen i mars i fjor, da aksjen startet på 33,50 kroner.

Totalt sett var omsetningen på Oslo Børs laber, noe som også gikk ut over IT-aksjene. Men Tandberg Data flyttet på seg - i tretiden ble det solgt en aksjepost på 500.000 aksjer utenfor børs. IT-aksjene pleier å svinge mer enn resten av børsen og mandag var intet unntak - totalindeksen falt med to prosent, og IT-aksjene falt fem prosent.

Til toppen