JUSS OG SAMFUNN

Trøbbel for ultrabook?

Apple vil ha patent på egen estetikk.

27. apr. 2012 - 14:02

Apple utvider sine patentsøknader for Macbook Air ved å inkludere den bærbare datamaskinens særpregede estetikk og utforming.

Søknaden samler ni beslektede patentsøknader «under ett tak», og ble offentliggjort av det amerikanske patentkontoret denne uken, melder Wired.

Den nye samlesøknaden beskriver en bærbar pc med kileformet topplokk (skjerm) koblet via et hengsel. Apple fremhever at designen i seg selv er et vesentlig poeng, som sitat «bidrar til brukernes oppfatning av enheten, dens lave vekt og holdbarhet».

I kombinasjon med de vedlagte illustrasjonene er det opplagt at Apple forsøker å styrke sine rettigheter til egenskapene ved Macbook Air.

Patentvåpen - eller forsvar?

Bare tiden vil vise om dette er et defensivt grep for å unngå patentsøksmål, eller om Apple kan tenkes å gå etter kloner, skriver nettstedet Patently Apple.

Patentsøknaden til Apple kan i teorien (dersom den innvilges) bli brukt til å stanse salg av Macbook Air-kloner, ifølge Wired. <i>Bilde: Free Patents Online</i>
Patentsøknaden til Apple kan i teorien (dersom den innvilges) bli brukt til å stanse salg av Macbook Air-kloner, ifølge Wired. Bilde: Free Patents Online

Intels nye «ultrabook»-kategori med slanke og lette, men relativt kraftige bærbare pc-er, er en direkte konkurrent til Macbook Air. Flere pc-produsenter har laget ultrabook-modeller med tilnærmet samme design.

Ett eksempel er Asus som med sin Zenbook UX31 er svært lik Macbook Air, noe blant annet vårt søstermagasin DinSide påpeker i en produktanmeldelse. Bildekarusellen i testen viser hvor mye de to produktene ligner hverandre.

Apple har tidligere vist at de ikke går av veien for å sloss mot konkurrenter som de mener har kopiert deres produkter, sist demonstrert i den pågående patentkrigen med Samsung.

KLONE? Asus Zenbook (øverst) er svært lik Apples original Macbook Air. <i>Bilde: Per Ervland</i>
KLONE? Asus Zenbook (øverst) er svært lik Apples original Macbook Air. Bilde: Per Ervland

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.