Trojaner tapper russiske e-penger

Den russiske elektroniske pengepungen WebMoney er utsatt for trojaneren Eurosol som kan tappe abonnentenes konti, advarer Kaspersky Lab.

WebMoney er en web-basert elektronisk pengepung som lar deg oppbevare online-konti i russiske rubler og amerikanske dollar. Ideen er at du skal bruke WebMoney-kontoen når du handler på Internett, i stedet for å ty til ditt vanlige kredittkort. Web-butikker som er med på ordningen, tilbyr WebMoney som alternativ til kredittkortbetalinger. Nettstedet til WebMoney er tilgjengelig på to språk, russisk og engelsk. Det bærer ingen henvisninger til anerkjente aktører, og tilbyr ingen annen kontaktinformasjon enn e-postadresser i "ru"-domenet (Russland). Det hevder at ordningen har over 97.000 abonnenter og at den samlede beholdningen på disse kontoene er over 425.000 enheter. En enhet skal tilsvare enten én dollar eller én rubel.

Det anerkjente russiske IT-sikkerhetsselskapet Kaspersky Lab advarer at en trojaner, døpt "Eurosol", er i stand til å tappe individuelle WebMoney-konti. Framgangsmåten er at trojaneren gir seg ut for å være CC-Bank, et program som overfører penger til din konto mot at du klikker på bestemte bannerannonser.

Mens offeret kjører det trojanerbærende CC-Bank-programmet og klikker seg gjennom bannerannonser for å fylle en eller annen oppgitt konto - for eksempel WebMoney - med ferske penger, gransker Eurosol offerets harddisk på jakt etter nøkkelfilen keys.kwm og pengefilen purses.kwm i WebMoney-systemet. Når disse oppdages, kopieres de i kryptert form til en fjerntliggende ftp-server. Eurosol er i stand til å endre innstillingene i den personlige brannmuren som følger med WebMoney-klienten, slik at ftp-serveren kan motta disse filene.

Kaspersky Lab mener at minst 300 WebMoney-abonnenter står i fare for å få sine konti tømt av Eurosol, selv om det er gjennomført tiltak for å stenge de aktuelle ftp-serverne.

Ifølge en melding på ZDnet skal WebMoney være basert i California. Dette synes å stride mot opplysningene på WebMoneys eget nettsted, der det for øvrig ikke informeres om Eurosol.

Til toppen