Trolig flertall for nytt digitalt TV-nett

IKT-bransjen er skeptisk, men regjeringen får trolig ja til byggingen av et digitalt TV-nett i milliardklassen.

IKT-bransjen er skeptisk, men regjeringen får trolig ja til byggingen av et digitalt TV-nett i milliardklassen.

Det går mot et ja til bygging av digitalt TV-sendenett på Stortinget fordi Arbeiderpartiet trolig kommer til å støtte regjeringen i saken.

Flere instanser, blant annet bransjeforeningen IKT-Norge er skeptiske til byggingen av det nye TV-nettet. IKT-Norge mener at Norsk Televisjon, som skal drive nettet, overdriver fordelene og mulighetene nettet vil gi. Norsk Televisjon eies av NRK og TV2. (Se saker i boks på høyre side).

Men regjeringen har blant annet fått støtte fra bransjeforeningen Abelia.

- Vi heller til ja, sier Arbeiderpartiets mediepolitiske talsmann Trond Giske til Aftenposten.

Dermed er regjeringspartiene svært nære ved å få et avgjørende opposisjonsparti på parti i Stortinget. Ap skal avgjøre saken endelig den 4. februar, mens SV og Frp begge skal ta stilling til saken i sine stortingsgrupper den 28. januar.

- Vi er positive, men har ikke konkludert. Det avgjørende for oss blir hvilken generell allmenn nytte et slikt digitalt bakkenett gir, sier Giske.

- Et digitalt bakkenett kan settes i gang når som helst, men skal folk tvinges til å slutte med det analoge nettet, må vi vite at det digitale tilbudet medfører en større nytte for folk flest. I så fall ser jeg ikke bort fra at vi kommer til å støtte innføring av et digitalt bakkenett og å slå av det analoge nettet, sier Giske ifølge Aftenposten.

En av hovedinnvendingene til bakkenettet fra IKT-Norge-sjef Per Morten Hoff har vært at nettet ikke egner seg til digitale tjenester da det ikke har noe opplegg for retursignaler. Brukere må derfor koble sine mottakerbokser til telenettet. Det er også uklart hva slags tjenester nettet skal tilby utover bedre TV-kvalitet, da båndbredden er begrenset.

Men mottargumentene mistet noe av sin kraft da Telenor før jul offentliggjorde en

kraftig nedjusterte prislapp for utbyggingen.

Tidligere lå var prisen beregnet til til 1,4 milliarder kroner, noe Telenor halverte gjennom en serie tiltak. Men det er uansett klart at alle som ikke har satellit eller kabelanlegg må betale for anskaffelse av en mottakerboks.

Det er Kulturdepartementet som skal gi konsesjon til å bygge ut det nye digitale nettet. Det er kun NRK og TV 2s felleseide selskap Norges Televisjon (NTV) som har søkt om å få tillatelse til å koordinere byggingen og driften av et bakkebasert TV-nett for sikre tilgang for de 30 prosentene av den norske befolkningen som ikke får tilbud via satellitt eller kabel.

Til toppen