Trolig fri iPhone- konkurranse om kort tid

Telenor står på sidelinjen mens Netcom selger iPhone, men Telenor tror eksklusiviteten blir kortvarig.

Trolig fri iPhone- konkurranse om kort tid

Telenor står på sidelinjen mens Netcom selger iPhone, men Telenor tror eksklusiviteten blir kortvarig.

Fredag lanseres nye iPhone 3G, men NetCom er de eneste som selger dem. Men om noen måneder blir trolig konkurransen åpnet, og prisen lavere.

- Vi håper at iPhone også blir tilgjengelig for våre kunder på sikt, sier informasjonssjef Atle Lessum i Telenor.

Apples kombinerte mobiltelefon, mp3-spiller og nettleser iPhone har, i likhet med selskapets datamaskiner, få prosent markedsandeler. Men foran fredagens nylansering er iPhone 3G på alles lepper.

I juni ble det kjent at TeliaSonera hadde vunnet kampen om å selge telefonen i Norden, og datterselskapet NetCom har dermed iPhone-monopol i Norge. Flere teknologinettsteder, deriblant svenske Computerworld, har de siste dagene spekulert i om avtalen om eksklusivitet bare gjelder for tre måneder.

Telia i Danmark skriver også på sine sider at de blir "den første danske mobilleverandør som forhandler iPhone 3G. Lessum tror det blir flere.

- Det er mye som tyder på at disse eksklusive avtalene er noe Apple er på vei bort fra. I Italia, Spania, Sør-Afrika og flere andre land er den lansert hos flere teleselskaper. Vi tror ikke denne eksklusivitetsavtalen er lang, sier Lessum til NTB.

Ved lansering koster iPhone-pakkene mellom 6 og 10.000 kroner for telefon og 12 måneders bruk, avhengig av modell og abonnement. Informasjonssjef Lessum sier at lavere priser på både selve telefonen og abonnementet vil være en naturlig følge av en konkurransesituasjon om Apple-telefonen.

Verken NetCom eller svenske TeliaSonera vil kommentere eksklusivitetsavtalen de har med Apple.

- Det er mange rykter ute og går, og vi vil ikke kommentere spekulasjoner om avtalen, sier kommunikasjonssjef for mobile tjenester i TeliaSonera, Charlotte Züger, til NTB.

Det blir også trolig hard kamp om de første modellene som ankommer landet, siden Apple lanserer telefonen i 22 land samtidig. Kommunikasjonssjef Øyvind Vederhus i NetCom mener at alle som ønsker det vil få kjøpt telefonen etter hvert.

- Den første tida kan den være utsolgt, men vi får fortløpende leveranser. Apple og NetCom har et felles mål om at alle som vil ha skal få, sier han til NTB.

Forbrukerombud Bjørn Erik Thon uttalte seg i juni kritisk til avtalevilkårene og bindingstiden forbrukerne må inngå med NetCom og mente den i praksis bare gjør iPhone tilgjengelig for spesielt interesserte.

Nå har ombudet kalt inn NetCom til et møte.

- Det er satt opp et møte mellom oss og NetCom i begynnelsen av august. Vi kan ikke konstatere noe ennå om vilkårene bryter med forbrukerlovgivningen, men lurer mer på detaljer rundt prisstrukturen, vilkårene for å kjøpe den uten abonnement og NetComs monopolsituasjon, sier stedfortredende forbrukerombud Jo Gjedrem til NTB.(©NTB)

    Les også:

Til toppen