Trolig ny e-bokleser fra Amazon

Versjon 1 har vært utsolgt siden Oprah Winfrey nevnte Kindle på tv i oktober.

Kindle 2 fotografert av Boy Genius Report i oktober 2008.
Kindle 2 fotografert av Boy Genius Report i oktober 2008.

Versjon 1 har vært utsolgt siden Oprah Winfrey nevnte Kindle på tv i oktober.

E-bokleseren Kindle – av noen kalt «digitalt lesebrett» – som Amazon.com lanserte i november 2007, ble selskapets store suksess i 2008, selv om salget ble begrenset til Amerika. Den har vært utsolgt siden november i fjor, da Oprah Winfrey anbefalte den på sitt tv-show i oktober. Ryktene svirret om en versjon 2.

To observasjoner tyder på at Kindle 2.0 skal kunngjøres 9. februar. Den ene er at Amazon.com har innkalt til et pressemøte i New York den dagen, og presisert at toppsjef Jeff Bezos skal være vert. Sist det kom en tilsvarende innkalling var da Kindle 1 ble lansert.

Den andre er en endring på Kindle-siden på Amazon.com: Under «tilgjengelighet» («availability») står det nå den vil kunne leveres i løpet av fire til seks uker. Tidligere sto det 11 til 13 uker.

Nettstedet Boy Genius Report publiserte 3. oktober i fjor bilder av et apparat de opplyste var en prototyp på Kindle 2.0: Amazon Kindle 2 e-books its way to BGR. I forhold til forgjengeren skal grensesnittet være betydelig bedret. Ellers kan Kindle 2.0 lades gjennom en miniUSB-kabel, og det vekker litt forundring at det ikke lenger er noe spor til SD-kort. Skjermen skal være uendret.

Kindle 2 fotografert av Boy Genius Report i oktober 2008.
Kindle 2 fotografert av Boy Genius Report i oktober 2008.

Analytiker Richard Doherty i Envisioneering Group – han skal følge spesielt godt med på selskapene som framstiller komponenter til Kindle – sier til Los Angeles Times at han er ganske sikker på at innkallingen til 9. februar gjelder en ny Kindle. I motsetning til Boy Genius Report tror han skjermen vil være forbedret, selv det ikke er snakk om farger, og at batteritiden vil forlenges. Han sier at Amazon har en prototyp med fargeskjerm, men at den er beregnet på en annen framtidig modell.

Amazons forretningsmodell for Kindle bygger på at maskinen kan laste ned elektroniske bøker direkte fra deres nettsted, gjennom mobilnettet. Bøkene er i et eget format som Amazon kontrollerer, og som er belagt med kopisperre. Denne modellen er inspirert av Apple iTunes/iPod. Apple sa på MacWorld-arrangementet tidligere denne måneden at de ville gi opp kopisperre og tillate brukerne å spille av innhold hvor de vil. Det er ikke gitt signaler fra Amazon om at de har tenkt å følge Apples eksempel.

    Les også:

Til toppen