Troll Tech med grafisk brukergrensesnitt for integrerte Linux-systemer

Troll Tech skal konkurrere med blant annet Nano X og lanserte nylig Qt/Embedded, et grafisk brukergrensesnitt for små, Linux-baserte enheter.

Troll Tech skal konkurrere med blant annet Nano X og lanserte nylig Qt/Embedded, et grafisk brukergrensesnitt for små, Linux-baserte enheter.

Norske Troll Tech annonserte nylig Qt/Embedded, en ny utgave av selskapets velkjente Qt-teknologiplattform. I dag finnes Qt for Windows og X11 (X Window System).

Ifølge Troll Tech vil Qt/Embedded har den samme styrken, fleksibiliteten og de kryssplattform-egenskapene som Qt/Windows og Qt/X11. Dette betyr at de tre utgavene har samme API (Application Programming Interface) og at kildekoden er plattformuavhengig. Applikasjoner kan derfor utvikles på vanlige PC-er og deretter brukes på integrerte systemer, for eksempel Internett-bokser. Også allerede eksisterende Qt-basert programvare kan umiddelbart flyttes over til integrerte Linux-systemer.

I motsetning til de to tidligere utgavene av Qt krever ikke Qt/Embedded at maskinen allerede er utstyrt med en vindussystem, for eksempel X Window System, som normalt har stått for lavnivåfunksjonaliteten i det grafiske brukergrensesnittet til Linux-systemer.

Ifølge Troll Tech betyr dette betydelig lavere minnekrav, men også at Qt/Embedded kan tilby funksjonalitet som ikke finnes i X Window System, for eksempel anti-aliasing av tekst og alfa-avstemming av bilder. Qt/Embedded vil også kunne utnytte maskinvarebasert grafikkakselerasjon og skal egne seg godt for multimedia og webapplikasjoner.

I en pressemelding forteller Haavard Nord, administrerende direktør i Troll Tech, at han mener at Linux har en svært spennende framtid innen integrerte systemer og at Troll Tech i disse dager starter samarbeid med sentrale aktører innen dette miljøet.

Qt/Embedded vil sammen med Linux være en direkte konkurrent med Nano X, som og bygger på Linux-plattformen. Blant annet norske Screen Media er tungt inne i utviklingen og bruken av Nano X.

Qt brukes i dag blant annet i Linux-utgaven av nettleseren Opera og i den populære grafiske skrivebordsmiljøet KDE.

Til toppen