JUSS OG SAMFUNN

Trollmennene fra OZ

Islandske 3D-spesialister i interaktive OZ har laget en så spennende Internett-verden at Intel har subsidiert selskapet.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
27. nov. 1997 - 14:26

Forestill deg å møte Björk eller David Bowie eller hvilken som helst verdenskjent artist på nettet. Snakke med ham eller henne. Kanskje få en autograf?

Det er blant de mulighetene som Thorarinn Stefansson, direktør for det islandske selskapet OZ Interactives aktiviteter i Europa, ser for seg.

Island er, ifølge danske Søndagsavisen, det landet nest etter Finland som har flest Internett-tilkoblede datamaskiner per innbygger. Nettet binder den spredte befolkningen sammen.

- Ved å "gå rundt" blant folk på nettet, vil megakjendisene bedre kunne møte sine tilhengere uten å måtte bekymre seg om fysisk risiko og uten å måtte reise jorden rundt, sier Stefansson.

OZ er spesialister på levende bilder på Internett. Prosjekter i samme stil som det nevnte er en typisk oppgave for OZ. Men hvor langt man er kommet i arbeidet, vil Stefansson ikke si noe om.

Sjefen for Intel, Andrew Grove, har også oppdaget OZ. Han ble så imponert at han ikke bare har bidratt med økonomisk støtte til selskapet, men også inviterte OZ til å delta i en amerikansk presentasjon av hvilke fantastiske muligheter Internett tilbyr

OZ har laget en prototype på en Internett-verden. Det dreier som om Ericsson-selskapets første kunstige presentasjonslokaler på Internett, Ericsson World. Dette er et sted hvor selskapet gjerne vil vise fram seg selv og sine produkter til den besøkende. Gjestene kan gå rundt i fred og ro, på lignende måte som i Patagonia og andre virtuelle verdener. En avatar, en menneskelignende figur, representerer deg på skjermen. En liten fe følger også med og utfører diverse ønsker underveis.

Inntil videre inneholder nok rommet eller salgslokalet for mye informasjon til at de fleste uten videre kan flytte dette til skjermen hjemme. Det tar nemlig over en time å hente ned den 14 megabyte store beskrivelsen av lokalet gjennom en vanlig modemforbindelse mot Internett. Derfor er det i første omgang kun meningen å benytte teknikken gjennom Ericssons eget intranett.

Stefansson er likevel ikke i tvil om at vi alle en dag får mulighet til å kunne koble oss opp med den nødvendige overføringshastigheten på nettet. Men det vil ikke skje på noen år ennå.

OZ Interactive har 50 medarbeidere i Reykjavik og 25 i USA.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.