IT-NORGE

- Trolltech blir Mumitrolltech

Trolltech blir et eget separat datterselskap av Nokia. Dual-lisensieringen beholdes - ihvertfall foreløpig.

28. jan. 2008 - 14:18

I morges fortalte det norske programvareselskapet Trolltech at de er i ferd med å bli kjøpt opp av den finske mobilgiganten Nokia.

Kjøpet vil ikke sluttføres før i andre kvartal, og det forutsettes godkjennelse fra konkurransemyndigheter, men kjøpet er i praksis i boks. Nokia gir en budpremie på 60 prosent i forhold til aksjekursen, og 66,43 prosent av aksjonærene har allerede sagt ja.

digi.no treffer Eirik Chambe-Eng rett før pressekonferansen som arrangeres i forbindelse med oppkjøpet. Han er tydelig fornøyd med å bli kjøpt av Nokia, og har i anledningen droppet sitt grønne slips og erstattet det med med motiver av det finske mumitrollet, som mange kjenner fra barne-TV og fra tegneserien.

Han forteller at Trolltech vil bli et heleid datterselskap av den finske mobilgiganten. Navnet er ikke klart ennå, men Chambe-Eng har et spøkefult ønske:

- Mumitrolltech, sier Chambe-Eng til digi.no.

Han nyter også å kunne fortelle at han undertegnet avtalen med tittelen Chief Troll.

På pressekonferansen forteller Nokias representant, Lee Williams, at de kjøper norske Trolltech for å aksellerere utviklingen av sin plattformstrategi innen programvare. Han gjentar også løftet om at Nokia også vil videreutvikle produktene som ikke direkte berører mobilgigantens kjerneområde.

Eirik Chambe-Eng <i>Bilde: Anders Brenna</i>
Eirik Chambe-Eng Bilde: Anders Brenna

- Vi skal fortsette utviklingen av Trolltechs produkter, og vi skal fortsette å jobbe med åpen kildekodemiljøet, sier Lee Williams, Senior visepresident i Nokia, med ansvar for forskning og utvikling.

Trolltech er en av pionerene bak dual-lisensieringsmodellen, en forretningsmodell der kundene kan velge mellom å kjøpe en kommersiell lisens, eller laste ned den samme programvaren og kildekoden under den åpne GPL-lisensen.

- På kort sikt er det ingen planer om å endre lisensieringsmodell. Hva som skjer på lang sikt er noe vi skal snakke sammen om, sier Chambe-Eng.

Nokias representant skyter inn at dette ikke er noe som står på agendaen per i dag.

Lee Williams <i>Bilde: Anders Brenna</i>
Lee Williams Bilde: Anders Brenna

- Ingen eksisterende plan utover å holde kundene fornøyde, sier Lee Williams.

Trolltech selger sine løsninger til flere operatører i det globale mobilmarkedet, og de pleier å trekke frem Motorola som sin største og viktigste kunde. Trolltech tror ikke det blir et problem, selv om de nå vil bli eid av den største aktøren i markedet. Nokia dominerer det globale mobilmarkedet med en markedsandel som nylig passerte 40 prosent.

- Vi er et kryssplattformselskap og vi jobber med de alle store plattformselskapene, sier Chambe-Eng.

For ikke lenge siden lanserte Google en tidlig versjon av sin mobilplattform Android. Selv om det er et prosjekt som er i en tidlig fase, er det definitivt en potensiell utfordrer til både Nokia og Trolltech. Prosjektet har imidlertid et stykke igjen å gå, og både Nokia og Trolltech er tilsynelatende ubekymret for søkegigantens satsning.

- Mange selskaper der ute tror Linux har et potensiale. Trolltech er et kryssplattformselskap. Kanskje er det en ny mulighet? Det er jo en ny plattform, sier Eirik Chambe-Eng.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.