Trolltech går for GPL3

Trolltechs utviklings-bibliotek Qt blir lisensier under GPL versjon 3.

Trolltech går for GPL3

Trolltechs utviklings-bibliotek Qt blir lisensier under GPL versjon 3.

Trolltech er kanskje Norges mest kjente selskap innen åpen kildekode. Selskapet lever av å selge programvarelisenser, på tross av at de leverer den samme programvaren under den åpne lisensen GPL.

    Les også:

Den mest utbredte utgaven av GPL er versjon 2, men versjon 3 er på plass. Det pågår nå en aktiv diskusjon om hvorvidt GPL-prosjektene bør flytte over på den nye lisensen, eller holde fast ved den gamle. En av de som har ytret seg kritisk om versjon 3, er Linus Torvalds, og det er derfor langt fra sikkert at GPL3 klarer å ta over for den forrige versjonen.

Lørdag bestemte imidlertid norske Trolltech seg for at de gjør overgangen.

- Vi bestemte oss for GPL3 etter å ha rådført oss med både KDE og Free Software Foundation. Jeg leste GNU manifestet fra Free Software Foundation i 1987 og det forandret for alltid mitt syn på programvare, sier Eirik Chambe-Eng.

Lørdag annonserte derfor administrerende direktør, Haavard Nord, at Trolltechs Qt nå lisensieres under GPL3. Det skapte begeistring hos Stallman.

- Jeg er veldig fornlyd med at Trolltech har bestemt seg for å gjøre Qt tilgjengelig under GPL3. Dette vil gjøre det mulig for KDE å velge GPL3 også, sier Richard Stallman, mannen bak GPL og sjef for Free Software Foundation, i en pressemelding.

Trolltech lisensierer sitt kryssplattform utviklingsrammeverk Qt under GNU General Public License versjon 3 med umiddelbar virkning.

Qt vil fortsatt være tilgjengelig under GPL2 for de som foretrekker det. Dette er en viktig premiss, da GPL har en klausul som tvinger alle som bruker kildekoden i eget utviklingsarbeid til å dele sitt eget arbeid under samme lisens.

I versjon 2 av GPL, gjelder den klausulen bare hvis man distribuerer programvaren, og man slipper å gjøre det hvis man bruker koden i et maskinvareprodukt eller i en nettbasert tjeneste.

    Les også:

Til toppen