Trolltech i multimedie-samarbeid med KDE

Trolltech skal gjøre det nye KDE Phonon-rammeverket tilgjengelig for Windows og Mac OS X.

Trolltech i multimedie-samarbeid med KDE

Trolltech skal gjøre det nye KDE Phonon-rammeverket tilgjengelig for Windows og Mac OS X.

Trolltech kunngjorde i dag sammen med KDE et teknisk samarbeid om videreutviklingen av Phonon, et kryssplattform multimedie-rammeverk som er blitt etablert av KDE-fellesskapet. Phonon vil være en del av den kommende KDE 4.0-utgivelsen og skal gjøre det enklere for både ferske og erfarne utviklere å bygge multimedie-funksjonalitet inn i deres applikasjoner.

Ifølge Trolltech gjør Phonon det enklere enn tidligere å inkludere multimedie-avspilling i C++-applikasjoner, og de fleste operasjoner skal kunne oppnås ved hjelp av svært lite kode.

Opprinnelig ble Phonon bare støttet av multimedie-avspilleren Xine, som kan kjøres på Unix-lignende systemer, inkludert Linux.

Trolltech har nå laget implementert Phonon-støtte for GStreamer for Linux, samt grensesnitt for Windows og Mac OS X. Dette skal integreres inn i Qt 4.4, som etter planen skal utgis i slutten av første kvartal 2008.

Koden Trolltech utvikler, vil inkluderes i kodebrønnen til KDE med en LGPL-lisens.

digi.no har denne uken satt fokus på åpen kildekode og fri programvare. Les mer:

Trolltech har lenge hatt en sterk tilknytning til KDE gjennom personer som Lars Knoll og Matthias Ettrich.

Knoll, som denne uken ble utnevnt til vice president for engineering i Trolltech, er arkitekten bak KHTML, nettleseren som danner grunnlaget for WebKit, en åpen kildekode-basert nettlesermotor som i dag benyttes av over 75 ulike programvareprodukter, inkludert Apples Safari og nettleseren i mange Symbian-baserte mobiler.

Ettrich er grunnlegger av hele KDE-prosjektet, men har i mange år jobbet som utviklingssjef for Trolltechs Qt-produkter.

Til toppen