Trolltech med på Linux for iPaq

Tyske Lisa Systems og norske Trolltech er partnere i et prosjekt for å levere Linux til Compaqs hånd-PC iPaq. Løsningen øker maskinens ytelse. Den vises på CeBIT fra 22. mars.

Tyske Lisa Systems og norske Trolltech er partnere i et prosjekt for å levere Linux til Compaqs hånd-PC iPaq. Løsningen øker maskinens ytelse. Den vises på CeBIT fra 22. mars.

- Vi leverer vindusystemet og grafikkverktøyet, sier gründer Eirik Eng i Trolltech AS til digitoday.no. - Vi har også levert applikasjoner som kalender og kontaktliste som Lisa systems har tilrettelagt videre.

Eng mener iPaq er en glimrende maskin som blir enda bedre med Linux.

- Den tjener på stabilitet og redusert minneforbruk. Erfaringen er at Linux og Linux-applikasjoner nøyer seg med halvparten så mye minne som Pocket PC. Microsoft har prøvd å nedskalere Windows, men det virker på oss som de ikke har greidd å skjære bort alt man ikke trenger i en hånd-PC.

I tillegg til standard programvare som avtalebok og kontaktliste, vil Linux-iPaq utstyres med spill, MP3-spiller, en nettleser hentet fra åpen kildekodeverden og en filhåndterer.


I en pressemelding sier talspersoner for Lisa at energistyringen i Linux er bedre enn i Windows CE som ligger til grunn for Pocket PC-systemene. Det samme gjelder sikkerhet og ytelse, samt pris.

Lisa har sørget for støtte for Nokia Cardphone, slik at Linux-iPaq kan brukes både til Internett-aksess og som mobiltelefon. Det er videre mulig å kople maskinen til en GPRS-telefon.

Foreløpig vil maskinen bare selges i Tyskland.

- Lisa har det fulle ansvaret for markedsføringen, sier Eng. - Trolltech er bare med som teknologipartner. Vi er i kontakt med mange firmaer som vil prøve seg på liknende ting, i blant annet USA, Sør-Korea og Europa. Det er mange som ligger i startgropa for å satse på embedded Linux.

Til toppen