BEDRIFTSTEKNOLOGI

Trolltech med programvarepakke til Linux-mobiler

Trolltech skal samle applikasjoner for integrering i mobiltelefoner basert på Linux.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
28. nov. 2006 - 11:14

En av årsakene til at relativt få mobiltelefoner har Linux som operativsystem, skal være mangelen på enhetlige samlinger av mobil Linux-programvare.

Norske Trolltech annonserte i dag Qtopia Greensuite Initiative, et utviklingsinitiativ som nettopp skal utvikle slike integrerte programvarepakker for Linux-mobiler. Dette skal bidra til å redusere tiden det tar å få nye Linux-mobiler ut på markedet, samt løse fragmenteringsproblemene som er et problem i dagens Linux-baserte mobiler.

Den første programvarepakken skal hete Qtopia Greensuite #1 og vil være beregnet for avanserte smarttelefoner. Men det planlegges en rekke forskjellige pakker.

Qtopia Greensuite bygger på Trolltechs Qtopia Phone Edition, som er en åpen kildekode-basert løsning som gjør det mulig for mobilleverandørene å skreddersy brukergrensesnittet på mobiltelefonene.

Blant det som vil være inkludert i Qtopia Greensuite #1, er en leser for WAP og HTML, en meldingsløsning, en multimediepakke med støtte for video- og lydopptak, en DRM-løsniung, 3D-grafikk, støtte for 2,5G og 3G med videotelefoni, IP-telefoni-støtte, omfattende Java-støtte, synkroniseringsverktøy, VPN-klient og programvare for visning og redigering av dokumenter.

Basert på ferske annonseringer fra Trolltechs partnere, ser det ut til at den første programvarepakken i hvert fall vil inkludere Opera Softwares nettleser, Mimers SQL-database og RealNetworks' Helix DNA Client multimedierammeverk.

Qtopia Greensuite #1 vil bli demonstrert i forbindelse med ITU World Telecom 2006 i Hong Kong i neste uke. Det er ventet at pakken vil bli tilgjengelig i andre kvartal av 2007.

Pakken vil også være en del av NECs referansedesign for 3G-basert mobil som kalles Medity, Den er basert på en løsning som kalles platformOViA og skal ta i bruk en standardisert programvarearkitektur som gjør det mulig å gjenbruke en applikasjon på tvers av ulike brikkesystemer (SoC).

Trolltech tilbyr selv referansemobilen Qtopia Greenphone.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.