RESULTATERFINANS

Trolltech ofrer overskudd for vekst

Trolltech vokser kraftig og har søkt om børsnotering, men økt markedsføring spiser av overskuddet.

29. mai 2006 - 08:09

Det norske programvareselskapet Trolltech forbereder seg på børsnotering og har oftert overskuddet i 2004 for å vokse raskt.

I 2004 omsatte selskapet for 85 millioner kroner og ble sittende igjen med et overskudd på 7,4 millioner kroner. Det overskuddet forsvant i 2005, men til gjengjeld økte omsetningen til 119 millioner kroner. Resultatet ente på en million i minus.

Selskapet vokste med 40 prosent fra 2004 til 2005 og de kan fortelle at det er den veksten de har hatt i gjennomsnitt hvert år siden 2001. Nå tror de på enda kraftigere vekst og årets første kvartal hadde de en vekst på 55 prosent sammenlignet med fjorårets første kvartal.

Trolltech lever primært av å selge lisenser for utviklingsplattformen Qt. Den står for 80 prosent av selskapets inntekter. Produktet leveres under en todelt lisensieringsmodell, der man enten slipper å betale for produktet hvis man velger en GPL-lisens eller man kan kjøpe en kommersiell utviklingslisens der man ikke selv trenger å dele sin egen kildekode under GPL-lisensens betingelser.

- Vi har i dag rundt 10.000 lisensierte utviklere. I snitt er inntektene våre per utviklingslisens 18.300 kroner. Inkludert i denne prisen er en ettårig support- og utviklingsavtale som utgjør rundt 31 prosent av totallisensen. 75 prosent av utviklerne velger å forlenge denne, sier Erik Chambe-Eng, administrerende direktør i Trolltech til Finansavisen.

Så mye er kundene villig til å betale for å slippe å begrenses av åpen kildekode lisensen GPLs lisensbetingelser. Hvis man benytter GPL-lisensiert kode må man selv dele ut det man skriver av egen kildekode under den samme lisensen, men man kan få bruke produktet gratis.

Trolltech forteller også at de skal begynne å satse på Java.

- Vi jobber med å la vår egen utviklingsplattform, Qt, få støtte for utvikling på Java. Målet er å være ferdig i løpet av 2007, sier Chambe-Eng til Finansavisen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.