FORBRUKERTEKNOLOGI

Trolltech spår mange Linux-mobiler i 2007

Trolltech spår at vi vil få se mange Linux-mobiler fra mindre og ukjente aktører til neste år.

8. sep. 2006 - 13:47

Norske Trolltech leverer sine løsninger under en dual-lisensiering der man kan få kildekoden gratis under en GPL-lisens eller betale for en kommersiell lisens.

Som alltid, følger det med en forpliktelse hvis man velger GPL. Da må man dele ut kildekoden til alt man selv utvikler under den samme frie GPL-lisensen. Dette gjør at de kommersielle aktørene stort sett velger å betale for den kommersielle lisensen.

I midten av august lanserte Trolltech en egen mobiltelefon beregnet på utviklere. Den kjører på Trolltechs Linux-baserte system Qtopia og var ment som en demonstrasjon av hvordan selskapets teknologi kan brukes til å lage programvareløsninger for mobiltelefoner.

    Les også:

Kommersielle kunder av Trolltech er allerede godt i gang med å utvikle Linux-baserte smartphones med utgangspunkt i Trolltechs produkt og med et stort åpen kildekode-miljø rundt trolltech så er det bare et spørsmål om tid før en helt åpen GPL-versjon kommer på mobilene.

- Åpne telefoner, hvor rene Linux-applikasjoner vil kunne lastes ned neste år, sier Trolltechs sjef for profesjonelle tjenester, Karsten Homann, til Computer Business Review.

Motorola er kanskje den kunden av Trolltech som er nærmest lansering. De har en kommersiell lisens og bidrar således med inntekter til det norske teknologiselskapet. Trolltech er alllikevel opptatt av å også legge tilrette for utviklermiljøet som de ikke tjener penger på.

- Hvis du ikke er åpen, så spiller du ikke på styrkene til Linux, som er utviklermiljøet, sier Trolltech-sjef Håvard Nord til Computer Business Review.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.