Trolltechs Qt har fått innebygd nettleser

Den nye versjonen av Trolltechs Qt-produkt støtter programmer med live-innhold fra weben.

Trolltechs Qt har fått innebygd nettleser

Den nye versjonen av Trolltechs Qt-produkt støtter programmer med live-innhold fra weben.

Trolltech har i en årrekke levert applikasjonsrammeverket Qt, som gjør det mulig å lage brukergrensesnitt til programvare som forholdsvis enkelt kan tilbys til både Windows, Linux og Mac OS X.

I dag kunngjorde selskapet at årets største oppgradering av Qt er på plass.

Den største nyheten i denne versjonen, Qt 4.4 skal være muligheten til å mikse live-innhold fra weben med programvare som kjøres lokalt på PC-en eller mobiltelefonen. Dette gjøres mulig ved at nettlesermotoren WebKit, som blant annet benyttes i Apple Safari og mange Nokia-mobiler, nå er integrert i Qt.

Et eksempel på dette, er musikktjenesten Last.fm, som ved hjelp av Qt og felles kodebase kan integreres med alle de vanligste mediespillerne på både Windows, Mac og Linux.

- Uten Qt hadde dette rett og slett ikke vært mulig, sier Toby Padilla, visepresident for desktop- og klientprogramvare for Last.fm, i en pressemelding.

Med Qt 4.4 skal det også være enklere å lage felles brukergrensesnitt som gir en ensartethet brukeropplevelse på tvers av operativsystemene Qt støtter.

En annen stor nyhet er det at Qt 4.4 nå støtter Windows Embedded CE, som benyttes av mange ulike enheter, inkludert alt fra smarttelefoner til strekkodelesere.

Qt 4.4 inkluderer også en mengde andre nyheter, blant annet over 100 nye klasser og et antall ytelsesforbedringer.

Inkludert er også støtte for multimedierammeverket Phonon, noe som skal gjøre det enklere å støtte avspilling av mediefiler i C++-basert applikasjoner. Dessuten skal Qt 4.4 ha støtte for widgets i Graphics View, bedre støtte for flertrådkjøring og systemer med flere prosessorer eller kjerner gjennom Concurrency Framework.

Qt har nå også fått bedre støtte for XML gjennom XQuery-standarden. Dette gjør det mulig for utviklere å spørre etter, trekke ut og transformere data fra XML-kodet innhold i Qt-basert programvare.

Qt 4.4 lisensieres som vanlig både som åpen kildekode og med en kommersiell lisens. Åpen kildekode-versjonen er tilgjengelig under både GPL 2 og GPL 3 på denne siden.

Til toppen