UTVIKLING

Trolltechs Qtopia klar for kjent Linux-mobil

Trolltechs mobilprogramvare, Qtopia Phone Edition, er nå overført til den mye omtalte Neo 1973-mobilen.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
18. sep. 2007 - 09:28

Neo 1973 er en åpen plattform-telefon som kombinerer maskinvare fra FIC med programvaremiljø og -integrasjon fra OpenMoko. Den er nå tilgjengelig for utviklere, mens en utgave for vanlige brukere etter alt å dømme vil komme på markedet tidligst i oktober i år.

I dag kunngjorde norske Trolltech at selskapet programvareplattform og brukergrensesnitt for Linux-baserte mobiltelefoner, Qtopia Phone Edition, er blitt overført til Neo 1973. Dette gir i første omgang utviklere en ny referanseplattform for utvikling og testing av Qtopia-programmer for mobil, i tillegg til Trolltechs egen Qtopia Greenphone. Qtopia brukes kommersielt i 90 ulike enheter, hvorav 25 er telefoner fra blant andre Motorola, ZTE og Cellon.

- Trolltech utvider nå bruksområdet for vår Neo 1973 og OpenMoko-plattformen, og det er noe vi ønsker velkommen. Vi bifaller sterkt Trolltechs evne til å forenkle programvareutvikling for mobile enheter. Jeg gleder meg til at våre to miljøer kan samarbeide nærmere, sa Sean Moss-Pultz, administrerende direktør i OpenMoko, i en pressemelding.

    Les også:

Samtidig melder Trolltech at Qtopia Phone Edition for første gang vil være fullstendig tilgjengelig under både den åpne kildekode-lisensen GPL og den kommersielle lisensen. Dette gjelder for alle komponentene til Qtopia. Fram til nå har noen Qtopia-komponenter, som telefoni, DRM og beskyttelsesmekanismer (safe execution environment), bare vært tilgjengelig under den kommersielle utviklingslisensen.

Qtopia Phone Edition 4.3 lisensiert under GPL er tilgjengelig som teknologidemo på denne serveren. En binærinstallasjon for Neo 1973 skal være tilgjengelig her.

Den fulle GPL-versjonen av Qtopia Phone Edition vil også bli konfigurert til å kjøre på Greenphone.

Trolltech regner med at betaversjonen av Qtopia 4.3 vil være klar sent i oktober.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.