BEDRIFTSTEKNOLOGI

Tromsø bygger teraflops-klynge

Universitetet i Tromsø skal på mindre enn et døgn installere en ny superklynge. Det hele vil bli vist på live på weben.

10. nov. 2004 - 06:28

Universitetet i Tromsø skal i dag installere Norges første, akademiske teraflops-klynge.

Arbeidet tar til i dag klokken 10.00. Til tross for at dette anlegget vil være det største i sitt slag i Norge, har tungregnegruppa ved UiTø satt som mål at det skal være i operasjonell drift i løpet av 24 timer fra de 5 skapene trilles på plass i maskinhallen. Selve installasjonen vil også bli kringkastet som en live-sending på Internett.

Klyngen, som skal ha en teoretisk ytelse på mer enn 1 teraflops (1000 milliarder flytallsoperasjoner per sekund), er basert på Intel Itanium 2-prosessorer levert i et system fra IT Partner Tromsø og HP Norge, i skarp konkurranse med IBM og AMD Opteron.

UiTø har i dag et mindre Itanium 2-klynge i drift, og ved hjelp av det Linux-baserte driftssystemet Rocks vil denne klyngen bli utvidet fra 22 til 204 prosessorer uten at det eksisterende utstyret trengs å stoppes. Rocks er et administrasjonsverktøy for store klynger utviklet av San Diego Supercomputer Center ved Universitetet i San Diego, i samarbeid med fire internasjonale utviklingsmiljø, inkludert HPC-gruppa ved Universitetet i Tromsø.

Den nye klyngen vil bestå av totalt 49 noder. Hver node, en HP Integrity rx4640, består av fire stykk 1,3 GHz Itanium 2-prosessorer, 4 gigabyte med minne, 144 gigabyte harddiskplass og en Gigabit Ethernet-adapter. Ytelsen til hver node er oppgitt til å være 20,8 gigaflops, mens systemet totalt skal ha en ytelse på 1,02 teraflops.

I tillegg til de 49 nodene, kommer to interaktive noder basert på HP rx5670 - også disse med fire Itanium-prosessorer hver. Systemet skal også ha et sentralisert lager på 2 terabytes.

Ifølge UiTø står forskere innen kjemi, geofag, biologi og fiskerifag står klare til å ta i bruk den nye tungregneressursen, som i 2005 vil bli tilbudt til forskere over hele landet.

En lenke til live-overføringen skal være tilgjengelig på denne siden. Formålet med sendingen er å vise hvor effektivt en stor beregningsklynge kan installeres ved bruk av verktøyet "Rocks".

Selve klyngen, Snowstorm, er tilgjengelig på denne adressen: snowstorm.uit.no

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.