Tromsø får ny supermaskin

I høst får Universitetet i Tromsø en datamaskin med 5.632 prosessor-kjerner.

Tromsø får ny supermaskin

I høst får Universitetet i Tromsø en datamaskin med 5.632 prosessor-kjerner.

Fredag denne uken skal Universitetet i Tromsø (UiTø) signere kontrakt med Hewlett Packard om leveranse av en av nordens største datamaskiner.

Installasjonen vil finne sted allerede i oktober 2007 og blir på totalt 60 Teraflops (60.000 milliarder desimaltalls-beregninger per sekund). Den nye maskinklyngen blir 30 ganger kraftigere enn Universitetets nåværende superdatamaskin som ble installert i 2005.

Datamaskinen blir den nest-største, etter Dells installasjon hos olje- og gassleteselskapet EMGS. De har en 1800-enhetsbladserver fra Dell som har en teoretisk ytelse på 70 terraflops.

- For Universitetet i Tromsø er dette et resultat av en langsiktig og strategisk satsing på modellering og simulering som den tredje vei til forskning. All statistikk viser at forskere som benytter seg av denne type anlegg er mer produktive og kommer hurtigere ut med sin forskning i konkurranse med store internasjonale miljøer. Det er derfor viktig at et lite universitet som UiTø kan ligge i tet når slike verktøy skal installeres, sier Magnar Antonsen, IT-direktør ved UiTø, i en pressemelding.

Den nye maskinen er resultatet av et samarbeid mellom UiTø og Uninett Sigma, selskapet som koordinerer investeringer i den nasjonale infrastrukturen for beregningsorientert vitenskap.

Totalt ender maskinen opp med 5632 Intel prosessorkjerner og over 12 terabyte med internminne. Totalt lagringsvolum blir på godt over 200 Terabyte. Maskinen blir 15 meter lang, og vil komme til å veie 16 tonn.

Det nye systemet vil bli spesielt rettet mot behov innen teoretisk og beregningorientert kjemi, et område der UiTø nettopp har fått tildelt et Senter for fremragende forskning.

    Les også:

Til toppen