BEDRIFTSTEKNOLOGI

Trondheim-bedrift skal stoppe feilvare

Norske Active DSP har laget programvare som kan redusere feilproduksjon og spare industrien for gigantsummer.

Det Trondheim-baserte selskapet Active DSP (digital signal prosessor) vil nå friste hele verden med sin programvare som skal forenkle utviklingen av prosessorstyrte produkter.

Riktignok finnes det et rikt utvalg av programmer som simulerer og emulerer utviklere i den tidlige fasen i produktutviklingen. Men når produktet har kommet inn i testfasen og skal lanseres, er det lite tilgjengelige verktøy som på en enkel måte kan overvåke og feilsøke produktet, hevder Trondheim-baserte selskapet Active DSP.

En slik programvare har Active DSP nå utviklet, som NTNU-studenter skal hjelpe selskapet med å få ut til industrien.

Programvaren kan overvåke og feilsøke prosessorstyrte enheter i sanntid, og kan dessuten fjernstyre produktene fra hovedkontoret.

Med jevne mellomrom hører man om fatale feil med uhyggelige kostnadskonsekvenser for industri som må trekke tilbake flere tusen produkter som ikke fungerer.

Nylig måtte for eksempel en ledende bilprodusent trekke tilbake 50.000 av sine biler på grunn av feil i et av bilens styringssystemer.

Dette kan fort koste titalls millioner kroner.

Bare på en bil kan det være opptil 60 prosessorerer som styrer alt fra bremser, drivstoff, fjærer, vindusviskere, baklys og frontlys.

Denne uken hjelper studentene selskapet med å lage forretningsplan og har dybdeintervjuer med både eksisterende og potensielle kunder og samarbeidspartnere.

Selve produktet ble ferdig utviklet i 2005, og er nå modent for industrien.

- Vi tror på et enormt potensiale her. Så vidt oss bekjente er vi det eneste selskapet som kan tilby et slikt produkt, sier daglig leder Jarl Karlsen i Active DSP til digi.no.

Han antyder at selv om selskapet bare skulle få en brøkdel av det potensielle utviklingsmarkedet, vil det gi solide penger til bedriften.

Det antas at det i dag er over en million utviklere verden over som leverer programvare til digtiale signalprosessorer og mikrokontrollere, og alle trenger minst en lisens for å kunne feilsøke i sine programmer.

Hver lisens koster 10 000 kroner.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.