Trondsen vil lage statens markedsplass

EDB-sjef Bjørn Trondsen og seks andre aktører slåss om få å lage statens e-markedsplass, for vinneren er garantert kjempeomsetning fra dag èn. Men Atento-alliansen har sterke kort.

Offentlig sektor i Norge skal begynne å gjøre sine innkjøp over Internett i løpet av våren 2002. Den norske IT-bransjen kjemper derfor om å få lage systemet som bransjefolk mener vil dominere norsk netthandel i årene fremover. For offentlig sektor er en enorm kunde, og store deler av sektorene har allerede sagt ja til å bli med.

Offentlig sektor har et totalt driftsbudsjett på 80 milliarder kroner. Av disse har kommuner og etater med et sammenlagt driftsbudsjett på 30 milliarder kroner sagt ja til å bli pilotbruker. De har dermed intensjoner om å ta i bruk den nye innkjøpsportalen, forteller Statskjøps prosjektleder Andre Hoddevik til digitoday.no. Her er listen.

Dette fjerner mye av den økonomiske risikoen for IT-leverandører som vinner kontrakten og skal bygge innkjøpssystemet. Dette har fått mange aktører til å kaste seg på. I sommer fikk Statskjøp inn en rekke forespørsler fra selskaper om å bli kvalifisert for de to systemene som må på plass - pakken som lar offentlige etater styre innkjøp og selve ehandels-serversystemet.

Overraskende har EDB Business Partner meldt sin interesse, selv om selskapets hovedeier Telenor allerede er med i en annen allianse. Også IBX, en stor svensk innkjøpsportal eid av blant annet Ericsson og Svenske Enskilda Bank, har fått bli med. Det svenske programvare-selskapet IFS fikk derimot oppsiktsvekkende nei. IFS er en av tre deltakerne i kappløpet om milliardkontrakten for skape nytt styringsystem for Forsvaret.

Men en av aktørene fra den forrige avlyste runden har blitt enda sterkere i løpet av sommeren. For Atento AS-alliansen har skaffet seg et skikkelig trumfkort.

Atento er et resultat av at Ergo Group (tidligere Posten SDS), Telenor, DnB og Accenture (tidligere Andersen Consulting) ble enige om virkeliggjøre sitt innkjøpsystemet i sitt anbud etter at Staskjøp avbrøt forhandlingene i november i fjor. Systemet er nå i ferd med å komme på luften. Les: Storallianse klar med markedsplass

I sommer inngikk Atento en avtale med danske Gatetrade om lage en norsk versjon av Gatetrades ehandel-server.

Gatetrade er ikke hvem som helst - selskapet vant kontrakten om å lage og drive innkjøps-systemet for dansk offentlig sektor. At Atento kan skilte med to ferdige systemer som er i drift og som fungerer vil kunne veie tungt i en konkurranse. Vinner Atento, jubler Oracle, for både Atentos sluttbruker-applikasjon og ehandel-server er basert på Oracle-produkter.

Åpningen av Gatetrade i mars gir en god indikasjon på prisene offentlig sektor må betale for å bruke løsningen. Gatetrader har lagt ut en prisliste (klikk her) for vanlige brukere, men digitoday.no har fått vite at de offentlige kundene får en god rabatt på disse prisene. Å gjennomføre en anbudsauksjon på et innkjøp på 100.000 kroner, koster trolig 1200-1300 kroner for en dansk kommune.

- De norske prisene vil trolig ikke avvike mye fra de danske, forteller Atento-sjef Hans Erik Robbestad til digitoday.no.

10. september er tilbudsfrist for aktørene som ble kvalifisert, og endelig kontrakt vil bli inngått i begynnelsen av november, forteller Hoddevik. Den nye innkjøpsportalen skal være i drift i løpet av første kvartal neste år.

Til toppen