Tror 3G-telefonene tar over

Neste år vil det selges flere 3G-telefoner enn GSM-telefoner, tror et analyseselskap.

Neste år vil det selges flere 3G-telefoner enn GSM-telefoner, tror et analyseselskap.

Sverige er det landet som har kommet lengst i utviklingen av UMTS i Norden, med flere aktører som tilbyr 3G-abonnement. Allerede i 2005 vil det selges flere 3G-telefoner enn GSM-telefoner i Sverige, tror analyseselskapet It Research.

I dag er 15 prosent av telefonene som selges i Sverige 3G-telefoner. IT Research venter at 3G-telefonene vil stå for over halvparten av salget allerede neste år, skriver di.se.

I Norge har teleoperatørene Telenor og NetCom drøyet lenge med å åpne sine UMTS-nett, og det er usikkert om noen av nettene åpnes før til neste år. Om analyseselskapet får rett i sine spådommer om hurtig salg i Sverige, så kan det tyde på at 3G-utviklingen går raskere enn flere aktører frykter.

Analytiker David Larsson i IT Research mener dessuten at utviklingen i 3G-telefon-markedet kan bety svakere markedsposisjon for Sony Ericsson og Nokia. Det fordi andre produsenter som Samsung og LG har kommet langt i utviklingen av 3G-telefoner.

- For ett år siden hadde Sony Ericsson og Nokia 80 prosent av det totale salget i Sverige. Det kommer de aldri til å få igjen, sier Larrson ifølge di.se.

Det som driver etterspørselen er at 3G-telefonene har blitt mindre og bedre, samt at 3G-operatørene også har lansert flere ulike tjenester. I tillegg tilbys det lave samtalepriser for å få nye kunder over på 3G.

Til toppen