Tror alle vil kjøpe hjemme-PC i år

Cinet håper at de og resten av den norske databransjen skal reddes av hjemme-PC-kontrakter utover året. For nå kommer den store hop av små og mellomstore bedrifter.

Cinet håper at de og resten av den norske databransjen skal reddes av hjemme-PC-kontrakter utover året. For nå kommer den store hop av små og mellomstore bedrifter.

Skatt på hjemme-PC

Staten betaler mellom en tredjedel og halvparten av PC-en din dersom din arbeidsgiver starter en hjemme-PC-ordning. Dette skyldes at det er arbeidsgiveren som eier maskinen og egentlig skatter av fordelen. I tillegg får du ofte også arbeidsgiveravgift og feriepengene sjefen din ellers hadde betalt. Etter tre år kan du kjøpe maskinen for 1000 kroner.

Den store norske PC-produsenten Cinet mener at det vil bli solgt et rekordstort antall PC-er i løpet av året. Men det er ikke fordi norske næringsliv er i så sterk vekst - det er antallet hjemme-PC-kontrakter som vil øke sterkt.

Cinet tror den norske databransjen delvis kan redde seg gjennom året fordi stadig flere kjøper hjemme-PC til sine ansatte. Det er ventet at mange kunder vil stoppe opp eller kraftig bremse sine nyinvesteringer når de er ferdige med å rette opp sine år 2000-problemer.

Cinet er en av mange store PC-leverandører som har bygget opp rutiner for å selge hjemmedata-utstyr. Derfor tror de at de kan klare å oppnå en vekst på 19 prosent til tross for år 2000-problemet. Også mange andre leverandører har sagt at de har sterk tro på hjemme-PC-salget i år.

Eirik Staff, PC-sjef i Cinet.
Eirik Staff.

- Nå kommer den store massen med små og mellomstore norske bedrifter og organisasjoner. De økonomiske fordelene staten har lagt opp til er så store at både de fleste bedriftsledere og de fleste ansatte vil ønske å utnytte dem, sier Eirik Staff, PC-sjef i Cinet.

Til å begynner med var avtaler med hjemme-PC såpass kompliserte at bare de største organisasjonene kunne sette i gang, men nå er det enkelt nok for stadig mindre kunder. Jeg hadde nylig en forespørsel fra en bedrift med bare 30 ansatte, forteller Staff til digi.no.

De første store bedriftene måtte selv legge opp alle rutiner og brukte mye administrasjon på å etablere systemer. Etter hvert som leverandørene kan tilby stadig mer komplette tjenester, kan mindre bedrifter uten egne jurister, kursavdelinger, økonomifolk og ekstra IT-folk gjennomføre dette selv. Blant annet kan småkundene få glede av den kortfattede norske dokumentasjonen som store bedrifter som Statoil, Forsvaret og Telenor har fått laget.

Dette mener Staff små bedrifter må tenke på hvis de ansatte skal utnytte skattehullet staten gir:

  • De ansatte må få et eget tilbud om opplæring og brukerstøtte. Uten dette blir de ansatte raskt en stor belastning for det vanlige IT-personalet og bremser opp viktige oppgaver. Brukerstøtten må være åpen når de ansatte er hjemme - det vil si om kvelden.
  • De ansatte kommer ikke bare til å bruke PC-ene til Excel og Word. De vil ønske å leke og eksperimentere. Legg derfor inn Internett, spill og programvare for personlig økonomi, antivirusprogrammer og leksikon.
  • Det er forskjell på hjemmekontor og hjemme-PC. Bedrifter kan tilby hjemme-PC for småjobbing hjemme. Bedrifter som ønsker at ansatte kan kutte ut kontoret må gjennomføre en større tilpassing av arbeidsplassen.
  • Ikke lag for mange alternative PC-pakker til de ansatte - én enkel og én avansert pakke holder.
  • De ansatte som får tilbud om hjemme-PC må arbeide med PC til vanlig. En håndverker kan ikke få et slikt tilbud.
Til toppen