FORBRUKERTEKNOLOGI

Tror Apple ruger på åtte-kjerners Mac

Analytikere tror Apple vil kunngjøre en åtte-kjerners Mac på Macworld denne uken.

8. jan. 2007 - 13:52

Den største samlingen innen Apple-menigheten starter tirsdag: MacWorld i San Francisco. Det er bred enighet om at toppsjef Steve Jobs vil kunngjøre en stor nyhet, og det går mange hete spekulasjoner om hva man har i vente.

På forbrukersiden går det rykter om enten en mobiltelefon («iPhone») eller en boks som bygger en bro mellom et tv-apparat på den ene siden, og en Mac eller en Windows-PC på den andre («iTV»).

På den profesjonelle siden, sier to analytikere til Information Week at de ser for seg en Mac Pro med hele åtte prosessorkjerner. Begge skal holde foredrag på MacWorld.

Bakgrunnen for at en åttekjerners Mac Pro er mulig, er at Intel har nettopp supplert utvalget av firekjerners prosessorer beregnet på arbeidsstasjoner, og at Apple har hovedkort beregnet på to Xeon-prosessorer.

Mac Pro kan i dag leveres med to tokjernede Xeon-prosessorer. Det er ifølge analytikerne, henholdsvis John Welch og Bob LeVitus (kjent som forfatter av MacOS X for Dummies), ingen stor teknisk bragd å bruke det samme hovedkortet med to firekjernede Xeon-prosessorer i stedet for to tokjernede Xeon-prosessorer.

Intel kunngjorde før helgen at Xeon X3210 er kommet i handelen. Den har fire kjerner, klokkes i 2,13 GHz, og har en 1066 MHz buss.

    Les også:

Ifølge LeVitus er det et solid potensielt marked for en åtte kjerners Mac Pro arbeidsstasjon, siden det vil gi nødvendig kraft til mange tunge brukere innen video- og bilderedigering.

Rykter om en Apple iPhone har svirret lenge. I november ble det kjent at selskapet hadde en stor bestilling inne hos en underleverandør. I begynnelsen av desember kom det så meldinger om at produksjonen var så forsinket at leveranser var utenkelig før tidligst ved månedsskiftet mars-april.

Se vår artikkel Tror Apple har trøbbel med iPhone som også har en oppsummering av forskjellige rykter om egenskapene til iPhone, blant annet doble batterier slik at man kan fortsette å ringe selv om man har brukt opp strømmen til musikkspilleren.

En eventuell iTV skal kunne hente høyoppløselig video fra en Mac eller en Windows-PC og streame det til et tv-apparat.

Det vil styres gjennom iTunes-programvaren til Apple. Man antar at enheten vil ha en ikke alt for stor harddisk, og det er store forventninger til at apparatet vil ta lurven fra de eksisterende løsningene på markedet. Da Apple iPod ble lansert i sin tid, utklasset den straks forgjengerne i nisjen.

Det er også forventninger om nye bærbare Mac.

IDC-analytiker Richard Shim tror en modell med opptil 20 tommers skjerm er det mest sannsynlige, mens LeVitus mener en superlett variant på under 1,5 kg og 10 tommers skjerm kan være på trappene.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.