RESULTATERFINANS

Tror Apple vil satse på oppkjøp

Observatører tror pengebingen på 28 milliarder dollar nå må brukes til noe.

26. aug. 2011 - 13:17

Da Steve Jobs overtok topplederjobben i Apple 29. juli 1997, hadde selskapet en markedsverdi på 2,1 milliarder dollar. Under Jobs’ ledelse har markedsverdien økt til 349 milliarder dollar, langt mer enn noe annet teknologiselskap, og marginalt mindre enn verdens mest verdifulle selskap, Exxon Mobile.

Mens konkurrentene har brukt flere titalls milliarder dollar på oppkjøp de siste ti årene, er Apples vekst i markedsverdi nesten utelukkende organisk. I et oppslag i Bloomberg pekes det på at Apple levert sitt siste tapsregnskap på årsbasis i 2001, og har siden doblet omsetningen annet hvert år.

Siden 2001 har Apple bokført 910 millioner dollar i oppkjøp. Til sammenlikning har USAs øvrige ti største IT-selskaper gjennomført oppkjøp for over 140 milliarder dollar i denne perioden.

Microsoft har opplevd et verdifall siden 2001 på 21 prosent, samtidig som de har brukt 12 milliarder dollar på oppkjøp. Denne summen omfatter ikke avtalen inngått i mai i år om å kjøpe Skype for 8,5 milliarder dollar, siden den ennå ikke er bokført. Microsoft var verdt over 500 milliarder dollar i desember 1999, og har nå falt til 206 milliarder dollar. IBM er verdt 1989 milliarder dollar.

Etter investeringen i Nortel-patenter i juni i år – Apple betalte 2,6 milliarder dollar av konsortiets utlegg på 4,5 milliarder dollar – har Apple fortsatt en kontantbeholdning på 28 milliarder dollar.

Flere observatører som har fulgt Apple over mange år sier til Bloomberg at selskapet nå vil bruke av denne formuen til oppkjøp.

En av dem er Arvind Malhotra som i ti år har forelest om Apples forretningsmodell ved University of North Carolina sier Apple nå helt sikkert vil starte med oppkjøp, og at dette kan kompensere for problemer som følge av at den nye ledelsen ikke greier å videreføre Jobs’ enestående innsikt.

Investeringsansvarlig Malcolm Polley i Stewart Capital sier til Bloomberg at Jobs’ etterfølger Tim Cook ikke ennå har vist at han kan fungere som en oppfinner i samme utstrekning som Jobs. I mangel av evne til å utvikle nye epokegjørende produkter på egen hånd, kan Apple være nødt til å kjøpe av andre.

En annen investor, Michael Yoshikami i YCMNet Advisors, mener Apple uansett må utvide produktassortimentet for å møte Android-plattformen.

Mens Malhotra peker på videostreamningleverandøren NetFlix som et naturlig selskap å kjøpe, tror Polley at oppkjøp innen IT-sikkerhet burde falle naturlig for Apple.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.