BEDRIFTSTEKNOLOGI

Tror ARM vil gjøre det godt i pc-markedet.

Kan ta betydelige markedsandeler fra Intel og AMD, mener analytikere.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
9. mai 2011 - 13:47

ARM har i flere år uttalt seg om ønsker om å utfordre blant annet Intel og AMD i prosessormarkedet for pc-er og servere. Selskapet selger ikke egne brikker, men utvikler prosessorteknologier som blant annet en rekke prosessorprodusenter lisensierer. De fleste smartmobiler og nettbrett er utstyrt med prosessorer basert på ARMs arkitektur og instruksjonssett.

Eksisterende ARM-brikker er i liten grad tilpasset pc-bruk, men dette skal kunne endre seg så snart 64-bits ARM-prosessorer kommer på markedet. Dette er ventet å ville skje i slutten av 2012 eller i begynnelsen av 2013.

ARM-baserte prosessorer har på ingen måte like stor regnekraft som for eksempel Intels pc-prosessorer. Derimot er ARM-brikkene kjent for å være svært energieffektive, noe som er attraktivt i særlig små, bærbare pc-er og i servere.

Analyseselskapet IDC har tro på ARMs satsing og vil fra nå av også komme med prognoser for ARM-arkitekturen i selskapets rapporter om markedsutviklingen for pc-prosessorer. IDC mener at mer enn 13 prosent av pc-prosessorene som blir solgt i 2015, vil være basert på ARM-arkitekturen.

Det er kjent at neste versjon av Windows, foreløpig kjent som Windows 8, også vil støtte ARM-arkitekturen.

Samme dag som IDC kom med denne kunngjøringen, dukket det opp rykter om at Apple innen to til tre år på nytt vil skifte prosessorarkitektur i selskapets bærbare Mac-er. Apple gikk fra PowerPC-prosessorer til Intels x86-prosessorer i 2006.

Apple har nære forbindelser med ARM, i og med at selskapet benytter ARM-baserte brikker i blant annet iPhone og iPad, men også fordi Apple var blant selskapene stod bak etableringen av ARM i 1990, som da het Advanced RISC Machines.

Ryktene som SemiAccurate kommer med, stammer fra «moldvarper» som tidligere skal ha kommet med en del informasjon fra Apple-økosystemet. Denne informasjonen har vist seg å stemme.

Apple har helt sikkert gjort seg gode erfaringer med de ARM-baserte brikkene selskapet allerede benytter, men blant annet virker tidspunktet som oppgis for en eventuell overgang til ARM i bærbare Mac-er, noe underlig. Intel jobber hardt for å kunne utfordre energieffektiviteten til ARM, og forrige ukes kunngjøring om bruken av Tri-Gate-transistorer i både kommende pc-prosessorer og Atom-brikker, er et viktig skritt i den retning.

En delvis overgang til ARM på Mac vil kreve at både Mac OS X og applikasjoner må tilbys til to ulike arkitekturer. Dette vil kreve betydelig merarbeid og innebære en stor risiko. Det er trolig langt mindre risiko i å vente å se hva Intel faktisk kan levere.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.