Tror Dell vil si opp mange tusen ansatte

Tror Dell vil si opp mange tusen ansatte

Antall ansatte har vokst drastisk de siste to årene, men analytiker tror at Dell nå må si opp mange.

PC-produsenten Dell sliter i motbakke for tiden. Selskapet var tidligere verdens største leverandør av PC-er, men måtte se seg forbigått av erkekonkurrenten HP. I tillegg sliter de med en etterforskning av uregelmessigheter i regnskapene.

Problemene selskapet står overfor, gjorde at selskapets gründer Michael Dell, tidligere i år tok tilbake jobben som toppsjef for å få skuta på rett kjøl igjen.

Dell har ikke ville snakket om å redusere arbeidsstyrken, men Business Week har tatt en gjennomgang av selskapet og konkluderer med at det bare er et spørsmål om når det kommer og hvor mange som må gå.

Like etter at Michael Dell tok tilbake toppsjef-jobben, tok han til orde for å fjerne overflødige oppgaver.

- Vi ønsker å strømlinjeforme måten vi jobber på, vi har ikke sagt noe om oppsigelser, sier Bob Pearson, pressetalsmann i Dell, til Business Week.

Aksjeanalytikere som følger selskapet, har allerede sagt at Dell må kutte i arbeidsstyrken sin. De henviser til at Dell hadde 82.200 ansatte ved utgangen av sitt siste regnskapsmessige kvartal, og at det var en vekst på 27 prosent fra året før og en vekst på hele 49 prosent fra to år før.

Verken omsetningen eller resultatet har fulgt den samme utviklingen, og dermed ser markedet for seg at Dell snart blir nødt til å gjennomføre en omfattende oppsigelsesrunde.

Ifølge en analyse som analytikeren Toni M. Sacconaghi i Bernstein Research har utarbeidet, så omsatte Dell for 775.000 dollar per ansatt i fjorårets regnskapsår. Det vil si cirka 4,8 millioner kroner per ansatt. I utgangspunktet er det ganske bra, men PC-bransjen er en tøff bransje med små marginer.

Sacconaghi mener derfor at Dell bør si opp mellom 10 til 15 prosent av de ansatte for å kunne løfte omsetningen til mellom 850.000 dollar og 900.000 dollar per ansatt. Det er omtrent på linje med hva Dell presterte i 2001.

En slik nedbemanningsrunde har konkurrenten HP allerede gjennomført, og det skal være en av flere årsaker til at HP klarte å få PC-divisjonen på rett kjøl for så å forbigå Dell som verdens største PC-leverandør.

Dell vil ikke kommentere Sacconaghis rapport, utover å si at det er en mann som skjønner seg på bransjen og på Dell.

- Enten jeg liker hva Toni sier eller ikke, så vet han hva han driver med, sier Pearson, til Business Week.

Til toppen