IT-NORGE

Har du gjort denne studietabben, kan du se langt etter drømmejobben

Når arbeidsmarkedet blir tøffere teller nyutdannedes karakterer mer, viser ny undersøkelse.
Når arbeidsmarkedet blir tøffere teller nyutdannedes karakterer mer, viser ny undersøkelse. Bilde: NTB Scanpix

En fersk kandidatundersøkelse fra Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning (NIFU) viser at betydningen av gode karakterer har økt i arbeidslivet.

Spørreundersøkelsen blant nyutdannede mastergradsstudenter ble for første gang på ti år gjennomført på et tidspunkt med økende arbeidsledighet.

Kandidater blir forbigått

– Vi forventet at når det ble større konkurranse om jobbene og arbeidsgiverne fikk flere å velge mellom, kunne flere faktorer bli viktigere enn før, sier Liv Anne Støren, forsker i NIFU til Dagens Næringsliv.

– Men det arbeidsgiverne legger økt vekt på, sammenlignet med forrige undersøkelse i 2011, er gode karakterer, sier Støren.

Det er et bilde bemanningsbyrået IT Search kjenner seg igjen i. Ifølge daglig leder og partner, Brynjulv Kjosås, sjekker deres byrå karakterene nøyere nå enn de gjorde før.

– Da har man prioritert jævlig dårlig

– Vi opplever stadig vekk at kandidater som tilsynelatende er kvalifisert, men som ikke har gode karaterer, blir forbigått.

Kjosås mener at relevant erfaring ikke nødvendigvis er det som teller mest når man er nyutdannet. Har man prioritert å jobbe som programmer i stedet for å lese til eksamen, har man ikke gjort det beste valget, ifølge ham.

Brynjulv Kjosås i IT Search sier at kun A og B er godt nok. Har du dårligere karakterer enn det ville du nok ikke en gang blitt vurdert i bunken av kandidater.
Brynjulv Kjosås i IT Search sier at kun A og B er godt nok. Har du dårligere karakterer enn det ville du nok ikke en gang blitt vurdert i bunken av kandidater. Foto: IT SEARCH

– Da har man prioritert jævlig dårlig. Karakterene blir hengende igjen resten av livet. Finnes det derimot en fornuftig forklaring som ligger bak, kan man nok se litt forbi karakterene. Resultatene fra skolebenken sier veldig mye om personligheten til folk. Det viser blant annet om man klarer å opprettholde fokus, og hvilke strategier man går for i livet. Har man mindre enn to års relevant erfaring er rett og slett karakterer veldig viktig, konstaterer mannen som har 14 års erfaring fra bransjen. 

Bare A og B er godt nok

Ifølge ham er en C på vitnemålet noe man aller helst bør unngå. D og E er det ikke en gang vits å snakke om. Bare A-er og B-er er godt nok, mener han.

– Faktisk så ser vi tilbake på videregåendekarakterene når vi rekrutter. De forteller om vedkommende er glupe, eller om de bare er et arbeidsjern. Det spørs selvfølgelig veldig på hva arbeidsgiver vil ha, men i yrker som teknologiutvikling er det viktig å være kreativ og glup for å tenke ut nye løsninger. Man er opptatt av å måle kvalitet på det som har blitt gjort tidligere, og da er karakterer en veldig god indikasjon, sier han.

Senior rekruteringsrådgiver, Kenneth Antonsen, i Top Temp er ikke enig i at kun karakterene A og B er gode nok for å få seg jobb.

– Har man for mange E-er og D-er havner man kanskje litt lengre ned i buken. Karakteren C er derimot helt på det jevne, og ikke utslagsgivende hverken i den ene eller andre retningen. 

Relevant erfaring er viktig

Men at man har et spredt karakterutsnitt er i realiteten ikke så viktig, mener Antonsen. Han sier at Top Temp er mer opptatt av hvordan man ser ut i forhold til de andre kandidatene.

Senior rekruteringsrådgiver, Kenneth Antonsen, i Top Temp sier at dårlige karakterer ikke nødvendigvis setter en stopper for drømmejobben.
Senior rekruteringsrådgiver, Kenneth Antonsen, i Top Temp sier at dårlige karakterer ikke nødvendigvis setter en stopper for drømmejobben. Foto: Top Temp

– Har man bare karakteren C blir man ikke spesielt spennende. Da er det ingen ting som skiller seg ut. Men en C eller D plager ikke meg når jeg går igjennom en CV.

Forskerne i NIFU undersøkte også hvor viktig det er med relevant arbeidserfaring og praksisplass for å få jobb i et arbeidsmarked med voksende ledighet.

Ikke overraskende fant man ut at en relevant deltidsjobb er enkeltfaktoren som betyr mest for å få jobb etter studiene. Stikk i strid med kriteriene bemanningsbyrået IT Search jobber ut ifra når de rekrutterer nyutdannede.

– Relevant arbeidserfaring teller nok mer enn karakterene. Arbeidsgiverne er glade for å se at kandidatene de har inne har vært ute i arbeidslivet tidligere. Om man har hatt sommerjobb som webutvikler når man søker på en utviklerstilling vil selvfølgelig veie tyngre enn om man har solgt boller på en bensinstasjon, konstaterer Antonsen.

– Karakterer betyr ikke mer i dag

I IT-rekrutterings- og konsulentselskapet Centric mener de bildet er mer nyansert enn det NIFU-undersøkelsens tegner. Selskapet opplever at karakterer ikke har noen større betydning i dag enn tidligere.

– Karakterer sier noe om kompetansenivå, men vi er mer opptatt av metodikken kandidatene har benyttet seg av for å oppnå karakterene. Jobber man strukturert, eller tar man et stunt på slutten? For mange arbeidsgiver er det viktig å se at kandidatene kan tilegne seg kunnskap. Arbeidslivet er på en måte en livslang læringsarena - og spesielt er det sånn i IT-bransjen. 

Nina Lagesen tror at bildet er mer nyansert enn det NIFU-undersøkelsen viser.
Nina Lagesen tror at bildet er mer nyansert enn det NIFU-undersøkelsen viser. Foto: Centric

Det sier fagansvarlig for rekruttering  i Centric, Nina Lagesen. Hun mener at karakterer kan være med på å forme en silhuett av personene som søker på jobben.

– Karakterer er bare en del av bildet. Det aller viktigste i arbeidslivet er at man evner å utvikle seg. Karakterer er jo en indikasjon på at man kan oppnå et kompetansemål. Den aller viktigste kompetansen er evnen til å jobbe strukturert og metodisk, og at man er glad i å tilegne seg kunnskap og føler seg motivert av det. For å måle dette anbefaler vi å benytte en kombinasjonen av tester og caseoppgaver i rekrutteringsprosessen, sammenfatter hun. 

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.