Tror fiberbredbånd vil eksplodere i stor-Oslo

Tror fiberbredbånd vil eksplodere i stor-Oslo

Homebase tror fiberbredbånd kan nå en tredel av beboere i stor-Oslo på kort tid.

Det vil skje mye på tv-fronten framover. Når det digitale bakkenettet kommer så smått allerede til neste år, kan gratisabonnentene, det vil si dem med bare bordantenne, få problemer med å ta inn tv-kanaler.

Det er uklart hva det vil koste å tilknytte seg det digitale bakkenettet. Det eneste som er uttalt er at boksene som kreves for å få inn tv-signalene, vil koste 1.900 kroner.

Blant tv-formidlerne er også dem som tilbyr fiberbredbånd, og som gir anledning til å ta inn både høyhastighets bredbånd, IP-tv og Ip-telefoni. Tv-kunder som velger fiberbredbånd eller parabolantenne trenger ikke knytte seg til det digitale bakkenettet.

Mange husstander i stor-Oslo vil kanskje aldri kunne få et tilbud om fiberbredbånd på grunn av kostnadene med å føre fiber helt fram til huset.

Men distributør av fiberbredbånd, Homebase, er svært optimistisk.

Homebase samarbeider med infrastrukturleverandører på fiber som Banetele, Hafslund og og Catch. Disse er alle tilknyttet Åpen fibernettforeningen som innebærer at kunden kan selv velge hvem de bestiller bredbånd, IP-telefoni og innhold fra.

Viken Fibernett tilbyr også fiberbredbånd i det såkalte Lyse Tele-konseptet til stor-Oslo, som innebærer et trippeltilbud på telefoni, bredbånd og innhold, men som på forhånd er bestemt og låst for kunden.

Fiberbredbånd er fortsatt svært tidlig i startgropen. I stor-Oslo med rundt 350.000 husstander antas det at det i dag er rundt 2.500 kunder hos Bredbåndsfabrikken, 1.000 hos Viken Fibernett og 1.680 hos Homebase.

I tillegg har Viken Fibernett 2.000 som venter i kontrakt som venter på å få lagt inn fiber og Homebase har også rundt 2.000 på vent.

Viken Fibernett har valgt å gi tilbudet til husstander og villastrøk, mens Homebase tilbyr til nye sameie- og borettslag. Homebase har avtale mellom 12 til 14 borettslag i dag, men partner Henrik Øystein Wolff Helgesen forteller om en kraftig interesse.

Homebase har en tilvekst av 500 kunder i måneden. Tilbudet består av en grunnpakke på 26 kanaler, hvorav fire er valgfrie. Utover dette kan man abonnere på kanaler etter eget ønske. I tillegg kommer IP-telefoni og Internettlinje med 10 Mb/s i opplasting- og nedlastingshastighet.

Prisen for denne pakken er 594 kroner per måned, og det er ingen etableringsgebyr.

Tidligere har det vært kun nybygg, men nå vil en ny teknologi ved hjelp av stjernespredning også gjøre det mulig å koble fiber til eksisterende infrastruktur i kabelnettverket i borettslag. Utbyggingen foregår ved å trekke fiber fra nærmeste fiberknutepunkt til sentrale rom i bygget.

Wolff Helgesen forteller om et møte på Frogner i Oslo vest. En invitasjon mot eksisterende borettslag endte med oppmøte fra 160 personer som ville ha mer informasjon om fiberbredbåndsmulighetene.

Wolff Helgesen mener at fiber kan få langt større utbredelse dersom politikere legger til rette for et nasjonalt fritt leie av tv-strøm, såkalt multicast. For eksempel i form av leieavgift for å få sendt ut tv-signaler.

Da kan kunden bestille bredbånd, tv eller telefon på spotmarkedet på lik linje som man bestiller strøm og velge ut fra den leverandøren med det beste tilbudet.

– Vi liker ikke den måten Lyse Tele opererer på med lukkede tilbud, som skaper en monopolsituasjon, framholder Wolff Helgesen til digi.no.

Partner Henrik Øystein Wolff Helgesen og markedssjef Camilla Gulsett i Homebase.

Til toppen