Tror for mange er for grådige

Mamut-sjef og IKT-Norge-styreformann Eilert Hanoa advarer både ventureselskaper og gründere mot grådighet.

Mamut-sjef og IKT-Norge-styreformann Eilert Hanoa advarer både ventureselskaper og gründere mot grådighet.

IT-markedet er tilbake, men det er fremdeles langt mellom nye selskaper. Eilert Hanoa, gründer og toppsjef i Mamut, mener at deler av årsaken kan være grådighet.

Hanoa, som i dag ble utnevnt som styreformann i bransjeforeningen IKT-Norge, mener at fokuset på penger er for høyt. Han var selv gjennom alle vurderingene om eierandeler på 1990-tallet da han fikk inn både ventureselskaper og enkeltinvestorer.

– Jeg vil advare ventureselskapene mot å være for tøffe. Sikrer kontraktene ventureselskapene for mye av gründernes eierandeler uten en rettferdig kompensasjon, risikerer man at det ikke blir noe nytt selskap, sier Hanoa til digi.no.

Men også gründerne må gi noe – og Hanoa mener at alt for mange av dem også er for pengefokuserte.

Men er ikke penger målet for alle gründere, spør digi.no. – Bør ikke en gründer sette opp et mål for hvor mye de mener de bør få ut etter et gitt antall år?

– Nei, er du primært motivert av pengene er du dømt til å mislykkes dersom du ikke er veldig heldig. Du må ha en genuin interesse for det du driver med for å lykkes, sier Hanoa. – Målet må være at være å bygge opp det beste selskapet eller produktet.

Hanoa mener at gründere som har børsnotering som mål stort sett vil bli skuffet – selv om han har klart det selv.

Hanoa startet sitt regnskapsprogramvareselskap i desember 1994 og fikk med seg Tvenge-brødrene, Petter Stordalen og Tor Axel Vollberg i 1996. Ventureselskapet Northzone kom inn i 1998, og Mamut ble børsnotert i 2004.

– Gründere og investorer må skape en balansert symbiose der begge ser de har en oppside, mener Hanoa.

Hanoa synes det er vanskelig å konkretisere hvor mye hver må satse og gi fra seg, men gir et eksempel: Gründere kan ikke bare vente at de skal bidra med ideen sin, man må være villig til å belåne sin bolig.

Til toppen