Tror GPS-mobil blir allemannseie

Tror GPS-mobil blir allemannseie

Nokia mener GPS-mobiler må til for at GPS virkelig skal bli allemannseie.

Salget av navigasjonssystemet GPS har økt kraftig de to siste årene. Spesielt er det de selvstendige enhetene, Personal Navigation Devices (PND), som det er stor etterspørsel etter. Nokia mener det vil selges mellom 10 og 15 millioner slike enheter i år, mot noen under fem millioner i fjor. Men i løpet av neste år flater økningen i salget ut, slik at salget i 2008 og utover vil holde seg stabilt på i underkant av 20 millioner enheter i året.

Årsaken til utflatingen er at utvalget av mobiltelefoner med innebygd GPS-mottaker vil bli betydelig større i løpet av 2007. Nokia kommer selv med N95-modellen i første kvartal – trolig i mars i Norge, men skal i tillegg lansere flere billigere modeller med GPS i løpet av året.

Salgssjef for mobiltelefoner i Nokia Skandinavia, Andreas Lundin, forteller at prisen på GPS-brikkesett nå faller raskt, og at prisen ventes å bli omtrent 2 euro innen to år. Da vil man kunne tilby mobiler med GPS-støtte til omtrent 100 euro, mener Lundin.

Nokia forventer at salget av mobiltelefoner med GPS vil bli 30 ganger så stort som i dag i løpet av de neste fem årene. Nå er ikke salget så veldig stort ennå, men Nokia forventer at det vil bli solgt flere GSM-mobiler enn PND-er allerede i midten av 2007, og at veksten i salget først vil flate ut i 2008 eller 2009 med omtrent 30 millioner enheter i året.

Nokias N95 er derimot selskapets mest avanserte mobil. Den vil ikke være rettet mot massemarkedet – til det blir prisen for høy. Men den demonstrerer hvordan Nokia tenker seg bruken av GSM-mobiler i tiden som kommer.

I motsetning til de fleste PND-ene, vil ikke N95 ha alt kartmaterialet ferdig installert i mobilen. Dette ville ha krevd et svært stort minne, for N95 skal ta i bruk et kart på 4 GB som dekker mer enn 100 land og mer enn 20 millioner kartoppføringer. I stedet vil brukeren måtte laste ned kart etter behov via WLAN eller over 3G. Fordelen med dette er at mobilen alltid vil ha tilgang på det nyeste kartmaterialet, i tillegg til at tjenesten er gratis. Men må brukeren laste ned kartene via mobilnettet, kan kostnadene i mange tilfeller likevel bli ganske store.

GPS-funksjonen i N95 støtter brukergenererte landemerker, det vil si lagrede posisjonsangivelser med tilleggsinformasjon. I tillegg vil N95 gjennom en kommende programvareoppdatering få støtte for A-GPS (Assisted Global Positioning System).

A-GPS går ut på at informasjon om satellittsignalene sendes til enheten gjennom mobilnettet. Dette gjør at enheten raskere kan låses på satellittene når den tas i bruk, men viktigere at den vil fungere bedre ved dårlige forhold, for eksempel i nærheten av høye bygninger eller til og med innendørs. Ifølge Lundin oppnår man 20 dB bedre følsomhet med A-GPS enn med ren GPS.

Til toppen