RESULTATERFINANS

Tror IBMs store veivalg er riktig

Endre Rangnes mener IBMs dreining mot programvare er riktig, men at det blir tøft.

For 10 dager siden la IBM-sjef Sam Palmisano frem en ny og dramatisk kursendring for IBM. Det er sjelden amerikanske toppsjefer går ut med tall på denne måten, men IBM-sjefen lover at innen 2011 skal halvparten av IBMs resultat komme fra programvare, det vil si for det meste mellomvare.

digi.no fikk Endre Rangnes, tidligere sjef for IBM Norge, nå sjef for driftsgiganten EDB, til å kommentarer til Palmisanos planer.

digi.no skrev da at "Rangnes ikke tror ikke på IBMs enkle løsning", men Rangnes føler seg noe misforstått og presiserer at det har han, men det blir ikke så enkelt.

    Les også:

– Jeg har stor tro på IBMs enda sterkere fokus på programvare. Dette er et riktig strategisk veivalg og vil gi øke marginen, men det skaper store utfordringer, påpeker Rangnes.

Den tidligere IBM Norge-sjefen påpeker at konkurransen i markedet for mellomvare – databaser og programvare for integrasjon – har dratt seg til kraftig de siste årene. Og det er derfor blitt tyngre å vokse i dette før mer isolerte markedet der IBM lettere kunne dominere.

– Sannheten er at IBM har tapt terreng de siste årene på salget av programvare for integrasjon og utveksling. Det er Oracle som har eksekvert på den samme visjonen. Oracle har kommet kjempesterkt. Også Microsoft har lykkes veldig godt i dette markedet og er blitt en viktig aktør, påpeker Ragnes.

Men IBM har ikke noe valg, sier Ragnes og mener Palmisanos plan er en akselerasjon av hva IBM har gjort lenge. IBM og Oracle har de siste årene gjennomført de to mest omfattende oppkjøpsrundene i IT-bransjens historie – nettopp på programvare.

– I to til fire år vil programvare gi bedre marginer enn maskinvare og applikasjoner, spår Rangnes.

Rangnes vet hva han snakker om når det diskuteres marginer og kursendringer. Han har dreid EDB, Norges største rene IT-selskap, kraftig over fra ren drift, der marginene er lavere. Akkurat som IBM har Rangnes satset hardt på konsulenttjenester og leveranse av løsninger, noe som gir høyere marginer. De siste årene har EDB kjøpt 14 selskaper nettopp for å øke marginene.

Ragnes undervurderer ikke sin gamle arbeidsgiver.

– IBM vil lykkes, de har finansielle muskler, kundebase og partnere, men mellomvare-markedet er ikke noen enkel redning, konkluderer Rangnes.

Les mer om:
Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.