ANALYSER

Tror ikke 3G vil vinne kampen om mobil TV

En rekke teknikker kan brukes for sende TV til mobiler, men IDC tror hverken 3G eller DAB blir vinneren.

3. aug. 2006 - 10:27

Mobilbransjen og TV-bransjen håper at TV på mobilen skal bli det neste store økonomiske eventyret, men er i full slåsskamp om hvilken teknikk som skal brukes.

Flere aktører er nå i gang med tester og aktører som NRK har oppnådd en viss suksess.

Analyseselskapet IDC har derfor gått igjennom markedet og kommer med sin dom, som ikke er hyggelig lesestoff for mobilaktører som Telenor og Netcom. Disse selskapet er nettopp ferdig med dyre 3G-utbygginger, men å 3G vil ikke bli vinneren, mener IDC.

Det er å sende TV-klipp over dagens GSM og 3G-nett NRK hittil har satset på og det samme har 3 i Sverige.

Men selv i 3G-nettet er kapasiteten alt for dårlig, påpeker IDC. 3G sender et eget signal til hver mobilbruker, noe som ikke vil skalere dersom bruken skulle ta av. Man må ha dedikerte sendesystemer som sender et likt signal til mange, såkalt multicasting.

Har IDC rett, står tele og media-Norge om ikke lenge overfor et nytt og dyrt utbyggingsvalg.

Flere argumenterer med at DAB-nettet kan sende TV-signaler til mobiler med den såkalte T-DMB-standarden.

Dette bygges nå ut i Tyskland og nettet ble åpnet i tide til fotball-VM i juni. Tyske mobiloperatører har bestilt over en halv million Samsung-mobiler som kan ta inn DMB-signaler.

At Samsung har slike mobiler er ikke en tilfeldighet - for Sør-Korea var først ute med et mobil-TV-nett og har valgt T-DMB.

Det finnes også et system som heter Mediaflo.

Skal det bli noe fart i det mobile TV-markedet, må bransjen bli enig om en standard så man unngår en dyr standardkrig. Mobiler kan i utgangspunktet bare bygges til å motta en type signaler.

Selv om den såkalte DVB-H-standarden, er det denne bransjen nå er i ferd med å samle seg om, hevder Paolo Pescatore, IDCs europeiske sjefsanalytiker for trådløse kommunikasjon.

Stemmer IDCs spådommer har Nokia veddet riktig. Nokia har vært tidlig ute med forsøk i Finland og i går kom den første kontrakten på DVB-H i Norden. Finske Digita har bestilt utstyr fra Nokia for å bygge det som blir det første DVB-H-nettet i Norden.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.